Читај ми!

ФЕСТ – пред нама је тачно десет дана „Страсти живота"

Карте су распродате за међународну премијеру нове крими-драме „Злочин је мој“, француског редитеља Франсоа Озона, која вечерас отвара 51. ФЕСТ. Најзначајнији домаћи филмски фестивал ове године доноси више од стотину остварења из готово 40 земаља. Филмови ће се приказивати на шест локација, а фестивал почиње у МТС Дворани

Иако се ове године ФЕСТ спремао у фото-финишу, спреман је да дочека публику. Пред нама је тачно десет дана „Страсти живота“, како гласи овогодишњи слоган.

Публика ће гледати филмске фаворите из Кана, Венеције, седам остварења номинованих за Оскара. Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић истакао је да режију трећине филмова потписују ауторке, и да доста филмова стиже са афричког континента, што је наравно добро, јер указује на то да се у свету филма чују нови гласови.

Девети пут ФЕСТ организује Центар београдских Фестивала.

Дамир Хандановић, в.д. директора ЦЕБЕФ-а наводи да се каснило са продајом улазница, јер је Одбор Феста конституисан тек у децембру, што је у поређењу са претходним годинама, два-три месеца касније.

„Прву седницу су имали у јануару, тако да нисмо могли раније да уђемо у преговоре за филмове и технички процес припреме. Али успели смо да стигнемо све. Ми смо тим професионалаца који иначе долази из некадашње дирекције Феста, а сада су у Цебефу“, наводи Хандановић.

Додаје да и поред тога што су тек 13. фебруара почели са продајом карата, да је до данас већ продато 25.000 улазница.

Од гостију Фестивала ове године вероватно ће највећу пажњу привући долазак Настасије Кински, али и Уда Кира и Барбаре Сукове који су добитници признања за допринос филмској уметности „Београдски победник“.

„Долази и велико број 'филмаџија', људи који се баве филмом и који долазе на Фест-про, тако да ћемо имати приче иза камера, о реализацији филмова, о неким идејама. Фест увек склапа и доводи људе из целог региона и јако је битан за Београд, Србију и уопште за филмска остварења“, истиче в.д. директора Цебефа, Дамир Хандановић.

За најбољи филм такмичиће се 17 остварења из 15 земаља. Из Србије у селекцији је филм Нине Огњановић Овуда ће проћи пут, чији је копродуцент и РТС. Већ знамо ко су „Београдски победници“. Изузетан допринос домаћем филму дали су Лордан Зафрановић и Ден Тана, а међународно признати су Барбара Сукова и Удо Кир.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво