Читај ми!

Југослав Пантелић: На овогодишњем Фесту је приметна женска енергија

ФЕСТ се одржава 51. пут у периоду од 24. фебруара до 5. марта у бројним дворанама широм Београда. Уметнички директор ове филмске смотре и директор Југословенске кинотеке, Југослав Пантелић, говори шта нам доноси овогодишње издање.

Публика ће имати могућност да погледа више од 100 премијерних остварења у оквиру различитих програмских целина, а светском фестивалском премијером филма Злочин је мој прослављеног француског редитеља Франсоа Озона, биће отворен 51. београдски ФЕСТ.

„Имати први у свету на свом фестивалу најновији филм, једног од најзначајнијих редитеља Европе нашег времена, Франсоа Озона, јесте велика ствар. За оне који се питају зашто је то тако значајно, треба рећи да је прошли Озонов филм отворио Берлинале, прошле године у ово време. То јесте велика ствар за Фест и надамо се да ће и убудуће нека светска премијера отварати Фест“, наглашава Пантелић.

Иначе, председник Одбора фестивала је Наташа Михаиловић, градска секретарка за културу, а основан је и нови Одбор у коме су редитељ Ивица Видановић, Милош Ђукелић, декан Факултета драмских уметности Милош Павловић и Ксенија Зеленовић.

Оно што је приметно на овогодишњем Фесту је значајно присуство аутора из Африке и из арапских земаља, напомиње Југослав Пантелић.

Звезде Феста

Највеће звезде које ће се појавити на Фесту су свакако добитници почасне награде „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности, а то су Лордан Зафрановић и продуцент Добривоје Танасијевић – Ден Тана, затим Барбара Сукова, муза Рајенра Вернера Фазбиндера и Удо Кир.

„Тако да долазак Барбаре Сукове и Уда Кира је свакако догађај овогодишњег Феста. Две велике легенде у Београду, а њима ће се придружити и други, као што је на пример свима омиљена јунакиња филма Људи мачке, Париз Тексас или можда Тес, Настасија Кински“, додаје уметнички директор Феста.

Такође, доћи ће и доста аутора да представе своје филмове.

Чланови жирија Главног такмичарског програма су продуценткиња Јелена Митровић, Лаза, председник Панафричке уније сценариста и редитеља, глумица Јована Стојиљковић, редитељ Винко Брешан и глумац Петар Бенчина.

"Girl power" се осећа на целом Фесту

Осим што ће на програму бити трећина филмова које су режирале жене, и председница жирија је жена, продуценткиња Јелена Митровић, а на отварању је филм Злочин је мој који прати Озонову линију каријере коју је започео филмом Осам жена, а наставио са филмом Потиш, а сада печатирао новим филмом.

„Приметна је та једна женска енергија на овогодишњем Фесту и оно што подразумева покрет Ми ту и оно што обично називамо 'Моћ сестринства'. Наметнуло се, тако је, и томе у прилог говори и састав нашег Оф жирија који одлучује о добитнику награде која носи име Небојше Ђукелића, за најбољи филм у регији, а који чине, поред Грега Дикјура, Маја Медић, позната фотографкиња, као и Дијана Метлић, изузетна стручњакиња када је у питању сагледавање филма као симбиозе свих осталих уметности“, наводи Пантелић.

„Страст живота“ је слоган Феста јер филм је страст, а и Фест је страст за све оне који знају шта је Фест закључује Југослав Пантелић, уметнички директор фестивала.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се