Читај ми!

„Усековање“ коначно пред домаћом публиком

После освојених награда на иностраним и домаћим фестивалима, нови домаћи филм „Усековање“, коначно је и пред домаћом публиком. Дебитантски филм Синише Цветића, стао је у славски дан једне српске породице.

Тајна славске трпезе и њених домаћина у шест поглавља. То је оквир за портрет београдске породице која слави Светог Јована Крститеља. И док га посматрамо, заједно са актерима приче настале из пера Давида Јаковљевића, откривамо шта породицу чини дисфункционалном – од кризе средњих година, страха од одрастања до бекства од реалности чему су склоне све генерације под истим кровом.

„Мислим да је поента у томе да они као породица не функционишу, да ти односи који се очекују да постоје унутар породице не постоје. И онда ми заправо наше јунаке научимо да морају да буду отворенији и искренији са собом“, наводи Синиша Цветић, редитељ филма.

Модел понашања, преноси се са колена на колено. Уз добре, наслеђују се и лоше навике, што је случај са проблематичним главним јунаком око кога је и концентрисан заплет и расплет замршеног породичног клупка. Свако живи свој живот и нико никог суштински не познаје.

„Мислим да су сви чланови породице на неки начин црне овце. Ништа мање, ништа више него Јован. Мислим да сви гледају себе на неки негативан начин због свих тих својих страхова, несигурности и тајни које гаје у себи“, сматра Павле Менсур који тумачи лик главној јунака, Јована.

Цветићев филм је одскочио. Драмска прича са избалансираним хумором, гледа се у даху захваљујући редитељској инвентивности и спонтаној глуми врсних глумаца.

Усековање је потврда да је лепота у једноставности.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво