Читај ми!

„Аватар: Пут воде“ – једно сасвим другачије филмско искуство

Један од најбољих савремених режисера света Џејмс Камерон, снимио је нови део саге Аватар, који је назвао „Аватар: Пут воде“. Овај филм је пре неколико година померио границе филмске анимације, а наша публика ће од 14. децембра бити у прилици да види наставак епске научнофантастичне приче.

Џејмс Камерон је још 2006. године најавио да ће направити наставке Аватара ако филм буде успешан, а 2010. је обећао два. Аватар је овенчан са три Оскара, наградом Бафта и Златним глобусом за најбољи филм. Коначно, после 13 година стигао је обећани наставак који је по првобитним плановима требало да се појави 2014. године.

Гост јутарњег програма, Игор Станковић, директор „Мегаком филма“ и МТС дворане, напомиње да је Џејмс Камерон редитељ који ствара импресивно искуство захваљујући коме гледалац постаје део карактера са којим доживљава и проживљава своје филмско искуство.

„Камерон је у зениту свог креативног стваралаштва и сигурно је један од највећих, у овом тренутку сигурно и највећи редитељ, како Холивуда тако и данашњице. Са својим филмовима је пуно пута то потврдио, али Аватар: Пут воде је нешто потпуно другачије. То је истинска авантура захваљујући којој ће сваки гледалац одласком у биоскоп ући у један чудесни свет фантазије. Што мање сумњате у оно што видите на платну, то ћете више уживати“, наглашава Станковић.

Пандора је овог пута смештена под водом и види се да је Камеронова опсесија роњење, најдубља тачка на свету. И његови ранији филмови, попут Амбиса, откривали су тај чудесни подводни свет. Филм траје три сата и 12 минута, а колико је коштао то се не зна.

Снимање је почело августа 2017. на Менхетн Бичу, Калифорнија, док је у исто време сниман наставак Аватар 3 на Новом Зеланду. Графичко снимање је завршено новембра 2018. године. Било је 1.500 страница сценарија, а девет, тренутно највећих, сценариста Холивуда је радило на њему.

Направљен је резервоар са водом који до сада нико није направио за потребе снимања филма. Кејт Винслет која се после Титаника, појављује и у овом наставку Аватара, као и остали глумци, морали су да прођу курс роњења на дах са инструкторима.

„Џејмс Камерон који држи рекорд у роњењу до најдубље тачке уз помоћ справа, од 11.000 метара, може да издржи под водом пет минута и 20 секунди, а Кејт Винслет је издржала седам минута и 40 секунди“, подсећа Игор Станковић.

Костимограф Миленко Вујић, који је радио костиме за премијеру филма Марсовац: Спасилачка мисија, и овог пута је приремио костим за премијеру Аватара: Пут воде у Србији.

„Ја сам се јако изненадио када су ми на премијери Марсовца двојица људи из 'Твенти сенчери фокса' пришли и питали да ли могу да се сликају са костимом који сам ја урадио. Мене је то зачудило зашто мене питају када су они творци филма. То вам кажем како бих дочарао колико цене свачији рад“, наводи Вујић.

Рад на костиму за наставак Аватара је пре свега подразумвао потрагу за материјалима који ће омогућити да костим буде што аутентичније оном из филма, објашњава костимограф, гост Јутарњег програма.

„Основа је ликра, а све додато су разне перлице, ђинђувице и све је ручно рађено. Уклапање разнобојног перја, све како би било што верније оригиналу“, додаје Вујић.

Публика у Новом Саду већ је имала прилике да испрати шетњу Аватара и судећи по коментарима на друштвеним мрежама, оставили су снажан утисак на окупљене.

„Ми користимо Миленка као неког ко је спреман да нам уради нешто док не оде у Холивуд. Сваки од костима које он изради захтева сагласност студија да је веран оригиналу. А Миленко то уради без фотографија, без нацрта, већ искључиво са екрана направи аутентичан костим који је веран оригиналу“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму, Игор Станковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво