Читај ми!

Кројила је судбину над којом је могло да се заплаче - стиже филм „Вера"

После седамдесет дана снимања уз учешће велике глумачке екипе из Србије и региона, на радост љубитеља шпијунских прича, али и оних којима је историја блиска, стиже дугометражни играни филм „Вера". Режију и сценарио филма, који су подржали Филмски центар Србије и РТС - потписују Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић, а у насловној улози је Јована Стојиљковић.

Интригантна, мало позната епизода из наше прошлости, велики је историјски час. Трилер, обојен мелодрамским тоновима открива ко је била наша и светска шпијунка Пешић, Вера Пешић, како се мистериозна српкиња у праскозорје Другог светског рата представљала у високом београдском друштву.

Узбудљив, напет ризичан живот девојке из Сијаринске бање - упакован је у двосатни филм с мноштвом дијалога и историјских личности, уз драматизацију која причу чини филмском.

„Стварна историјске чињенице о стварној Вери Пешић су или недоречене или контроверзне или нејасне. У том смислу је нама било лакше да узмемо једн одмак од фактографије и да романсирамо причу онако како нама одговара", каже Недељко Ковачић, редитељ и сценариста.

Пут од наивне девојке до опасног играча, Веру чини трагичном фигуром светске политике на тлу Краљевине Југославије. Вишеструка шпијунка, за једне је била антихерој, за друге херој. Кројила је судбину над којом је могло и да се заплаче.

„Ја сам њу кроз рад на овом филму јако заволела, осећала и мислим да је она заслужила каква год била, а ми њу не посматрамо смао црно или бело, мислим да је заслужила овај филмски тестамент", истиче Јована Стојиљковић, глумица.

Иако доминантни - мушки ликови у филму, у сенци су жене која је на Балкану била испред времена. Поред историјске улоге коју је Вера имала у немачкој и југословенској обавештајној служби, приказана је њена емотивна веза са високо позиционираним представником рајха. Био је то однос жртве и џелата.

„Заиста је тешко бити тај човек који је хладнокрван, који уме и може да убије,да одузме туђи живот... Ја бих волео да је он њу стварно волео Карл Краус и да то није био искључиво само инструмент да се дође до неке информације", изјавио је глумац Петар Зекавица.

Да ли ће публика волети жену чија је последња жеља пред стрељачким четничким водом била да јој меци не упропасте лице?

Да ли ће је доживети као хероину или особу склону маниплуацијама ради преживљавања, открива Вера - филм који је оживео шпијунку која није имала шансу да преживи.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво