Читај ми!

Нечиста крв - публику очекује оно што није очекивала

Од четвртог децембра 2021. године, сваког викенда, на Првом програму РТС-а, емитоваће се дуго очекивана серија „Нечиста крв“. Рађена је по делима великог српског писца Боре Станковића и по оригиналном сценарију Војислава Нановића, серија коју потписује редитељ Горан Станковић.

Пред нама је истинско гледалачко уживање, јер серија Нечиста крв обухвата скоро читав опус Боре Станковића - и приповетке и драме и романе. Из тога је настала разграната породична сага која повезује период од четрдесет година.

Прве три епизоде серије доносе разрађене и детаљима обогаћене приче о Хаџи Трифуну, Цони и Ташани. Уз главне упознајемо и споредне ликове попут Јовче или Парапуте.

У мелодрамском оквиру узбудљиве, меланхоличне историјске приче у првом плану су мрачна стања душе и потискивање жеља Бориних јунака.

„Мислим да ће стил за који су се определили и писци и редитељи пружити једно несвакидашње читање које ће бити вероватно једна врста вестерна или истерна, значи читање једне велике литературе и један одлазак у епоху у историју на један другачији жанровски начин", рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Трифун, богати вођа хришћанске мањине у Турском царству, представља прву генерацију породице. Другу генерацију предводи његов син ефенди Мита аристократа чије богатство пресушује. Оживели су га најпре Марко Грабеж, а потом Драган Мићановић.

"Мислим да је ово једна врло важна серија...због богатства ликова које ће публика имати прилике да види у овој серији. Толико слојевитих, толико тужних судбина и мислим да ће то прећи рампу и да ће додирнути гледаоце", истакао је глумац Драган Мићановић.

У серији Нечиста крв дочаран је колорит епохе и овдашњег културног идентитета, а по начину приповедања има и бајколиког.

„Нама је било најважније да тај дух Боре Станковића успемо да пренесемо. Он је јако тежак писац за екранизацију, зато што је он неко ко је зачетник психолошког романа код нас. Публика може да очекује оно што није очекивала", истакао је редитељ Горан Станковић.

Нечиста крв - Сага о Хаџи Трифуну и његовим потомцима, креативни је и продукциони подвиг, који доноси нешто заиста посебно. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво