Почела 73. Мостра, Кустурица у трци за Златног лава

Традиционално, спектакуларно отварање Венецијанског филмског фестивала изостало je као знак најдубљег жаљења и поштовања према жртвама из централне Италије које је недавно погодио катастрофални земљотрес. Један од три најпрестижнија светска фестивала отворен је пројекцијом америчког филма „Ла Ла ленд“, а за Златног лава конкурише 20 филмова, међу којима је и остварење Емира Кустурице „На млечном путу“.

Након што се 2003. Срђан Карановић са филмом Сјај у очима у Венецији такмичио за Златног лава, српски филм је поново у трци за најпрестижнију награду Мостре.

Кустурица се са најновијим делом На млечном путу, чија је светска премијера 9. септембра, враћа на Лидо где је 1981. године са Сећаш ли се Доли Бел на велика врата сале Гранде ушао на престижне светске фестивале, освојивши Златног лава за најбољи дебитантски филм.

Седам година касније добио је Сребрног лава за режију филма Црна мачка, бели мачор, а сада ће уз етаблиране редитеље, попут Вима Вендерса, Андреја Кончаловског и Теренса Малика поново бити у трци за главну награду. Филмове оцењује жири који предводи британски редитељ Сем Мендес, познат по Америчкој лепоти, али и Бонд филмовима Спектра и Скајфол.

„Једна од најтежих ствари са филмовима данас је да се искључите од свих гласина, коментара и критика на друштвеним мрежама и да се препустите филму са што мање предзнања. Радујем се што ћу бити у прилици то да остварим као председник жирија“, истакао је Мендес.

Док је Кустурица авантуристичку епску причу о рату и љубави засновао на својој приповеци У змијском загрљају, Вендерс је свој трећи три-де филм Лепи дани у Аранхуезу урадио као три-де адаптацију Хандкеове драме. У конкурецији је и екранизација Мопасановог романа Један живот али и играни и документарни филмови о свемиру.

Неизоставне су политичке теме, али и биографска дела о историјским личностима, попут некадашње прве даме Америке Џеки Кенеди. Мостру је отворила посвета Златном добу холиувудског мјузикла Ла Ла ленд са Рајаном Гослингом и Емом Стоун.

Ема Стоун открива појединости о филму: „Овај филм нема ни трунке цинизма. Говори о сањарењу и нади, тежњи ка остварењу циља“.

Судећи по програму, 73. Мостра игра на сигурно – има потенцијал да врати статус проницљиве платформе у сезони награда поготово ако се узме у обзир да је последњих година лансирала филмове попут Човека птице, Гравитације, али и Под лупом који су тријумфовали на додели Оскара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво