Читај ми!

Ко су фриленсери у Србији

Фриленсер није исто што и предузетник. Ослобођен је многих административних перипетија. Не мора да се региструје у АПР-у. И не мора да плаћа фиксни износ пореза.

Фриленсер није радник јер није у радном односу, већ за послодавца обавља договорене послове. А није ни хонорарац.

Фриленсере најчешће повезујемо са светом ИТ-а и радом за страног послодавца. Али то могу да буду и бебиситерке или мајстори у Србији.

Постоје четири категорије фриленсера: Најпре, то је домаће физичко лице, који своје приходе остварује радећи у Србији, али за послодавца из иностранства. То може да буде неко ко ради веб-дизајн за иностраног послодавца, преко неке платформе или директно.

У другој категорији је домаће физичко лице које своје приходе остварује радећи за друго физичко лице које живи у Србији. То су, на пример, бебиситерке које чувају децу или молер којег ангажујете за кречење. 

Затим, фриленсери су и домаћа физичка лица која приход остварују радећи у другој држави, и новац за то добијају из иностранства. Нпр. морепловци на прекоокеанским бродовима.

И на крају, фриленсер је и страно физичко лице које приход остварује радећи у Србији за исплатиоца из иностранства или домаће физичко лице. То су такозвани дигитални номади који су препознали Србију као добру дестинацију на којој ће провести неко време и радити на даљину. 

Како бисте били сигурни да сте заиста „слободњак“, на порталу Фриленсери можете да урадите кратак информативни тест самопроцене, као и тест процене прихода и тако проверите да ли приход који намеравате да пријавите може да се опорезује према овом режиму. 

(Погледај: Каква права има фриленсер у Србији?)

Више детаља о томе како постати фриленсер у Србији можете пронаћи на платформи Гоустади на адреси gostudy.rs

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво