Читај ми!

Ко има право на статус фриленсера у Србији

Када кажемо фриленсер најчешће мислимо на раднике у ИТ сектору. Али то могу бити и бејби ситерке, бединерке, они који држе приватне часове или тренинге, који су готово по правилу ангажовани без уговора.

Због високог пореског оптерећења претходних година фриленсери у Србији нису имали пензијско осигурање. За здравствено су се довијали на различите начине. Са новом пореском реформом ти проблеми су решени.

Која права ћете имати као фриленсер, зависи од три фактора.

Прво, од опције опорезивања за коју се определите.

Друго, да ли вам је место рада у Србији или у иностранству.

И треће, да ли сте осигурани по неком другом основу.

Када је реч о здравственом осигурању, логика је следећа. Уколико нисте осигурани морате да платите допринос за здравствено осигурање. Минимални износ за три месеца осигурања је 4.800 динара, а како вам расту приходи, рашће и износ доприноса.

Кад је реч о пензијском осигурању, ако су вам приходи мањи од 96.000 динара за квартал, и определите се прву опцију опорезивања, нећете имати обавезу плаћања пензијског осигурања. 

Али вам неће ићи стаж.

У другој опцији опорезивања, пензијско осигурање је обавезно и износи најмање 25.200 динара за три месеца. Ако радите у иностранству, на пример на прекоокеанском броду, нећете плаћати пензијско. У том случају, не остварујете ни право на пензијски стаж.

Да бисте остварили права из социјалног осигурања, морате да се пријавите преко Централног регистра обавезног социјалног осигурања. То можете да урадите електронски, путем CROSO портала или на шалтеру Фонда за пензијско или здравствено осигурање.

Прво се пријављујете на осигурање, па тек онда – када истекне квартал, пријављујете приходе путем портала Фриленсери. Ако редовно остварујете приходе као фриленсер, на осигурање се пријављујете само једанпут, кад почињете да радите.

Више информација о правима фриленсера у Србији можете пронаћи на платформи Гоустади на адреси gostudy.rs.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се