Читај ми!

Црна чоколaда за бољи вид

Тим британских научника недавно је открио да конзумирање црне чоколаде повољно утиче на вид. Резултати истраживања су показали да флаванол, којим је богат какао, побољшава доток крви у мозак и у мрежњачу ока.

Конзумирање црне чоколаде повољно утиче на вид, показала је најновија студија научника са британског Универзитета „Ридинг".

Аутори студије тестирали су вид 30 мушкараца и жена између 18 и 35 година, неколико сати пошто су појели чоколаду нормалне величине.

Тест је урађен два пута, први пут учесници у истраживању су јели црну чоколаду, а други пут белу. Разлика ове две чоколаде је у количини флаванола, природног састојка који се налази у какаоу.

Овог састојка има још у грејпфруту, црном вину, зеленом чају и јабукама.

Да би избегли нетачне резултате, научници су испитаницима рекли да им мере количину масти у крви након уношења чоколаде у организам.

Након што су појели црну чоколаду, учесници у студији су показали најбоље резултате на тестовима за проверу вида и менталних способности.

Научници тврде да је исход истраживања овакав, јер флаванол, кога у белој чоколади има само у траговима, побољшава доток крви у мозак и у мрежњачу ока.

У претходним студијама, научници су открили да црна чоколада смањује холестерол и добро утиче на тромбоците и да би какао могао бити важан део здраве исхране за људе са кардиоваскуларним болестима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. јун 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом