Грешка на хромозому узрок месечарења

Проблем невољног ходања у сну последица је дефектног гена или више њих, на хромозому 20, тврде амерички стручњаци. Идентификовање узрока месечарења омогућиће развој нових метода лечења стања које изазива проблеме сваком десетом детету.

Група научника са Медицинског факултета у Вашингтону верује да је једна грешка у ДНК ланцу довољна да доведе до појаве месечарења. Стручњаци су утврдили да постоји веза између дефектног генетског кода на делу хромозома 20 и ходања у сну, пише Би-Би-Си (BBC).

До тог открића амерички стручњаци дошли су након истраживања спроведеног на четири генерације породица које имају поменути поремећај.

Иако тек треба да се прецизно утврди који ген (или гени) узрокује проблем, научници сумњају да је главни кривац аденозин деаминаза који је већ раније био доведен у везу са условима у којима се јавља ходање у сну.

Људи код којих постоји грешка на генетском коду хромозома 20 (20. хромозом по величини у хуманом кариотипу) имају 50 одсто шансе да га пренесу на своју децу, а било који појединац који наследи такав ген биће месечар.

Научници се надају да ће овим открићем пронаћи нове методе лечења за стање које погађа 10 одсто деце и око два одсто одраслих.

Месечарење је најчешће бенигни проблем. У изузетно екстремним случајевима може бити и опасно, поготово ако се настави када особа одрасте.

Тада месечари могу доспети у разне невоље. Једна од потенцијално опасних ситуација је када особа у сну пронађе кључеве од кола, некако откључа аутомобил и одвезе се, што може имати и смртни исход.

Ходање у сну може бити последица превеликог умора или стреса и неки људи могу бити посебно осетљиви на то. Епизоде месечарења најчешће се јављају на почетку сна или у дубоком сну и особе се ујутру обично не сећају шта се догађало док су се шетали током ноћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије