Ни премало ни превише чоколаде

Упркос чињеници да су неке врсте тамне чоколаде богатије антиоксидантима него бобичасто воће познато по високом садржају тих корисних материја, кинески стручњаци истичу да постоје ограничења. За разлику од свежег воћа, чоколада у неким случајевима неће имати позитиван утицај на здравље уколико количина премаши 30 грама.

Чоколаду лековитом чине антиоксиданси флаваноли, који јој дају горчину, а да би је учинили укуснијом многи произвођачи издвајају ту материју и најчешће то не истичу у декларацији, због чега треба бирати што тамнију и горчу.

Бела чоколада има занемарљиву количину флаванола, и нема лековита својства као црна, која је богата антиоксидансима.

Познато је да чоколада са високим садржајем какаоа благотворно утиче на здравље, али је тим истраживача из Центра за здравље и исхрану „Херши" дошао до сасвим новог открића да су неке врсте тамне чоколаде богатије антиоксидансима чак и од сока од боровнице, купине или нара и да сходно томе позитивније утичу на здравље.

Ове добре вести односе се само на какао и тамне чоколаде, док млечна чоколада има негативан утицај на здравље, јер се у њу додају млеко, шећер и разни адитиви, који поништавају позитивне ефекте.

Студија која је рађена у марту 2010. године, обављена је на 19.300 људи, и показала је да су они који су јели највише црну чоколаду имали нижи крвни притисак и били изложени мањем ризику од шлога и инфаркта у наредних десет година.

Кинески тим, под руководством доктора Жутаија Хуеја, међутим наводи да је збуњујуће у овом истраживању то што је разлика у конзумирању чоколаде између оних који су је највише и оних који су је најмање јели била свега око шест грама.

Ни премало ни превише

Доктор Хуеј и његове колеге проучиле су медицинску литературу, тражећи студије које су испитивале како какао утиче на масноћу у крви и утврдили су да их има свега осам и да је њима обухваћено тек 215 особа.

На основу анализе резутата ових студија испоставило се да конзумирање какаоа смањује ниво лошег, односно ЛДЛ холестерола, као и да у истој мери снижава и ниво укупног холестерола.

Осим тога, испоставило се да је ниво масноћа у крви снижен само код особa које конзумирају мале количине какаоа, у којима има не више од 260 милиграма полифенола, док код особа које уносе веће количине какаоа, ефекат снижавања масноћа у крви изостаје.

Полифеноли су антиоксидантна једињења, која се налазе у воћу, поврћу, чоколади и црном вину. Тридесетак грама чоколаде има 300 милиграма полифенола.

Резултати студије такође показују да здраве особе немају никакав бољитак од конзумирања какаоа, већ само они код којих су већ присутни фактори ризика срчаних обољења, попут дијабетеса.

Доктор Хуеј наводи да је један од закључака до којих је дошао његов тим да би будућа истраживања дејства чоколаде на здравље требало да се ригорозно придржавају метода случајног узорка, анализирају одступања у зависности од количине унете посластице, као и да дуже трају, јер би тек тада могле да се разреше дилеме око корисности чоколаде за здравље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије