Сном до трајнијег памћења

Да би се нове информације што дуже задржале у меморији најбоље би било кратко одспавати непосредно после учења, указују немачки стручњаци. Без обзира на то да ли је реч о лекцији, песми или поступку решавања математичког задатка, сан ће „запечатити“ научено.

Резултати истраживања немачких стручњака показали су да се мозак током сна много боље одупире „кварењу" свежих информација.

Научници верују да имају још доста посла, али да су на добром путу да разјасне изразито сложен процес којим се код људи похрањују и користе намерно стечене информације и подаци.

Ранија истраживања показала су да се свеже информације, привремено послате у део мозга назван хипокампус, не примају одмах.

Такође, познато је да реактивација тих информација недуго након учења, има кључну улогу у њиховом трајном смештању у неокортекс, мождани „хард диск". У будном стању, брзо присећање наученог градива обично је несигуран процес.

Када би се, на пример, друга песма учила напамет недуго након прве, тај поступак би врло вероватно отежао смештање прве у дубоку меморију.

Бјорн Раш са Универзитета у Либеку и његове колеге претпостављали су да се исто догађа и у сну и спровели су истраживање да би сазнали да ли су у праву.

На тесту су замољена 24 добровољца да покушају да запамте 15 парова карата са сликама, да би после 40 минута пола испитаника пошло на спавање, а остали су добили нових 15 парова карата са нешто другачијим узорком слика.

После краткотрајне „сијесте" и прва група је добила исти задатак, после чега су чланови обе групе морали да покажу шта су запамтили из оригиналног задатка.

На изненађење научника, група која је спавала остварила је знатно боље резултате, упаривши тачно 85 одсто карата, насупрот 60 одсто успешности групе која је била будна.

„Реактивација сећања имала је потпуно другачији учинак у будном и у стању сна", рекла је докторка Сузан Дикелман додајући да се на основу прецизних снимака ЦТ скенером може наслутити да је разлог за тај изненађујући резултат то што је већ у првим минутима сна почео пренос података из хипокампуса у неокортекс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије