Не претерујте са слављем

Будући да је количина хране и пића коју унесемо током празника поприлична, а спавање сведено на минимум, шок од повратка свакодневним обавезама може бити много тежак. Да бисмо лакше поднели такозвани „друштвени џет лег“, стручњаци саветују раније устајање и мање претеривања.

Напорних петнаестак празничних дана у којима се смењују обилни оброци, мањак сна и велике количине алкохола могу се негативно одразити на радну способност.

Током периода густо распоређених празника строг распоред одласка у кревет потпуно се мења - касније лежемо, устајемо још касније када не морамо на посао.

Међутим, када се суочимо са пословним окружењем, задацима и роковима организму није лако да се на пречац прилагоди.

Као резултат устајања по мраку, за тело напорне „детоксикације" и пословних изазова, ефекте које примећујемо веома су слични такозваном „џет легу", то јест преласку из удаљене временске зоне.

Успорени покрети, умор, тешко устајање, поспаност током дана после празника већ су популарно названи „друштвени џет лег" (social jet lag). Реч је о раскораку између правог времена, метаболизма и спољних захтева наметнутих радним временом и обавезама. 

Осим одраслих „друштвени џет лег" погађа и адолесценте којима је изузетно тешко да устану и почну да се спремају за одлазак у школу.

Стручњаци истичу да се на списку могућих тегоба налазе и проблеми са концентрацијом, варењем, губитак апетита, отежано памћење, општа слабост, смотаност, мањак енергије, раздражљивост.

Докторка Викторија Ревел са Универзитета у Сареју, у Енглеској, истиче да ће нам током божићних и новогодишњих празника пријати да остајемо будни дуже него обично и да устајемо када се лепо наспавамо.

„То ће телу омогућити, међутим, да 'помери' време као када путујемо из једне временске зоне у другу која се разликује неколико сати", истакла је др Ревел. То тачно значи да ћемо се борити да устанемо раније него што наш унутрашњи часовник „очекује".

„Једини начин да уживамо у празницима и да истовремено не пореметимо унутрашњи часовник јесте да не устајемо превише касно чак ни онда када не морамо да поранимо", савет је докторке Равел.

Било би добро да храна макар неких празничних дана буде мање масна и да не претерујемо са количином како би повратак у свакодневну рутину био безболнији, додатни је савет медицинских стручњака.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво