Сало најбогатији извор стем ћелија

Све донедавно, ћелије сала сматране су неупотребљивим. Амерички научници дошли су до фантастичног открића - да би управо сало могло да постане Свети грал регенеративне медицине, као најбогатији извор матичних ћелија!

Научници су дуго разматрали да ли сало садржи стем, то јест матичне ћелије које су, за разлику од других, способне да се развију у различите специфичне типове ћелија.

Резултати истраживања које су на мишевима недавно спровели научници у француском Националном центру за научна истраживања показали су да масно ткиво тих животиња садржи хематопоетске матичне ћелије.

Сазнање до којег су научници лабораторије „Сајтори терапеутикс" ("Cytori Therapeutics") у Сан Дијегу дошли потврдило је да је по том питању организам човека веома сличан.

Не само да наслаге људске масти садрже матичне ћелије, већ је њихова концентрација у салу две и по хиљаде пута већа него, на пример, у коштаној сржи!

Стручњаци те лабораторије уложили су двеста милиона долара да направе машину која из сала издваја стем ћелије.

„Најважнији део открића јесте што имамо невероватно издашно телесно ткиво које је лако добити само уз локалну анестезију", истакао је председник лабораторије „Сајтори терапеутикс" Марк Хедрик објаснивши да је највероватније реч о најбогатијем телесном извору матичних и других регенеративних ћелија.

После липосукције, једног од најчешћих операционих захвата у свету, шприцеви пуни људског сала најчешће постају медицински отпад.

Нова технологија могла би да буде искоришћена за обнављање виталних органа попут срца, бубрега, костију, мишића, али и за стварање залиха крви.

Људима који у болницу долазе из разних разлога лекар једноставно може да узме малу количину масноће и, да у року од сат времена, из ње произведе сопствене ћелије пацијента.

„То је приуштиво и људи би на то пристали, јер захваљујући томе могу да се излече од неких болести. Узимање стем ћелија из сала не повлачи етичка питања нити политичке контроверзе као када је реч о ембрионима", нагласио је извршни директор „Сајтори терапеутикса" Крис Калхун.

Могућности регенеративне медицине су огромне, тврде стручњаци, чак немерљиве.

За сада се матичне ћелије сала користе у козметичке сврхе, посебно у пластичној хирургији.

Систем „Сајтори" лабораторије продат је многим европским и азијским болницама и клиникама за козметику и реконструктивну хирургију, али још није доступан у Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво