субота, 01.01.2011, 10:22 -> 14:36
Празнична главобоља
Када глава почне да пулсира после весеља и пар сати сна, кајање и обећања да сличну грешку нећемо направити не помажу много. Лекари препоручују лагану храну, свеже воће и доста течности, али не обећавају чудотворан опоравак...
Верни пратилац празничне сезоне је, на жалост многих и мамурлук. Весело расположење, смејање, игра, песма и одједном познати симптоми су ту - главобоља, вртоглавица, болни мишићи, неподношљива жеђ, мучнина и многи други, пише британски лист Телеграф (Telegraph).
Упркос бројним народним лековима, не постоји експресно решење таквог проблема, истичу стручњаци. Алкохол је веома моћан психоактиван напитак који утиче на нервни систем, а изузетно брзо доспева у крвоток.
Јетра може да преради и неутралише мале количине прилично спорим темпом тако да се дешава да алкохол остаје у телу и прави дар-мар.
Између осталог, алкохол подстиче убрзање избацивања течности из тела (што је узрок дехидратације), иритира црева и желудац (отуда потиче мучнина), снижава ниво шећера у крви и шири крвне судове у глави (ето главобоље).
Конзумирање енергетских пића је једна од највећих грешака коју можемо направити током и после бурне ноћи, истичу стручњаци.
Слатка и газирана течност само може да одмогне организму јер угљен-диоксид убрзава доспевање алкохола до мозга, док ће навала шећера најпре изазвати енергетску експлозију, а затим и потпуно супротан ефекат.
Управо због тога током интензивног протеривања токсина требало би уносити што више воде, биљног чаја и свеже цеђених воћних сокова.
„Физичка активност је веома корисна у оваквим ванредним ситуацијама", тврди доктор Дејвид Товеј, један од званичника здравствене организације „Кокран библиотека" ("Cochrane Library").
Вожња бицикла до посла, трчање, па чак само и брз ход убрзаће пулс, али и избацивање токсина.
Такође, свеже воће за доручак (колико год касно био поједен) обезбедиће и течност, шећер, али и влакна која ће покренути шокирани метаболизам. Не би требало претеривати са тешком храном ни касније током дана.
Доктор Ник Лоу, професор Универзитета у Калифорнији, у Лос Анђелесу мамурлук је лечио годинама висококалоричним доручком и након њега коктелом.
„Ипак, најбољи лек је избегавање алкохола и то сам и урадио пре 10 година. У почетку није било лако, али то је најсигурније", истакао је професор Лоу.
Нажалост, када је реч о лечењу мамурлука, ни лекари немају решење за прилично непријатне симптоме.
Савети стручњака најчешће се односе на превентиву: једите пре него што почнете да конзумирате алкохол, ограничите се на једно пиће посату, уз пиће обавезно пијте и доста воде. Такође, избегавајте тамна пића попут црног вина и брендија јер садрже материје које изазивају јаче тегобе.
Када је касно за превентиву, против упорне и дуготрајне главобоље борите се „парацетамолом" („аспирин" може надражити већ осетљив стомак, па га избегавајте), пијте свеже воћне сокове и узимајте мед како би алкохол што пре био избачен из организма и једите лакшу храну, али не претерујте са количином.
И за сваки случај, пијте много, много воде.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар