Празнична главобоља

Када глава почне да пулсира после весеља и пар сати сна, кајање и обећања да сличну грешку нећемо направити не помажу много. Лекари препоручују лагану храну, свеже воће и доста течности, али не обећавају чудотворан опоравак...

Верни пратилац празничне сезоне је, на жалост многих и мамурлук. Весело расположење, смејање, игра, песма и одједном познати симптоми су ту - главобоља, вртоглавица, болни мишићи, неподношљива жеђ, мучнина и многи други, пише британски лист Телеграф (Telegraph).

Упркос бројним народним лековима, не постоји експресно решење таквог проблема, истичу стручњаци. Алкохол је веома моћан психоактиван напитак који утиче на нервни систем, а изузетно брзо доспева у крвоток.

Јетра може да преради и неутралише мале количине прилично спорим темпом тако да се дешава да алкохол остаје у телу и прави дар-мар.

Између осталог, алкохол подстиче убрзање избацивања течности из тела (што је узрок дехидратације), иритира црева и желудац (отуда потиче мучнина), снижава ниво шећера у крви и шири крвне судове у глави (ето главобоље).

Конзумирање енергетских пића је једна од највећих грешака коју можемо направити током и после бурне ноћи, истичу стручњаци.

Слатка и газирана течност само може да одмогне организму јер угљен-диоксид убрзава доспевање алкохола до мозга, док ће навала шећера најпре изазвати енергетску експлозију, а затим и потпуно супротан ефекат.

Управо због тога током интензивног протеривања токсина требало би уносити што више воде, биљног чаја и свеже цеђених воћних сокова.

„Физичка активност је веома корисна у оваквим ванредним ситуацијама", тврди доктор Дејвид Товеј, један од званичника здравствене организације „Кокран библиотека" ("Cochrane Library").

Вожња бицикла до посла, трчање, па чак само и брз ход убрзаће пулс, али и избацивање токсина.

Такође, свеже воће за доручак (колико год касно био поједен) обезбедиће и течност, шећер, али и влакна која ће покренути шокирани метаболизам. Не би требало претеривати са тешком храном ни касније током дана.

Доктор Ник Лоу, професор Универзитета у Калифорнији, у Лос Анђелесу мамурлук је лечио годинама висококалоричним доручком и након њега коктелом.

„Ипак, најбољи лек је избегавање алкохола и то сам и урадио пре 10 година. У почетку није било лако, али то је најсигурније", истакао је професор Лоу.

Нажалост, када је реч о лечењу мамурлука, ни лекари немају решење за прилично непријатне симптоме.

Савети стручњака најчешће се односе на превентиву: једите пре него што почнете да конзумирате алкохол, ограничите се на једно пиће посату, уз пиће обавезно пијте и доста воде. Такође, избегавајте тамна пића попут црног вина и брендија јер садрже материје које изазивају јаче тегобе.

Када је касно за превентиву, против упорне и дуготрајне главобоље борите се „парацетамолом" („аспирин" може надражити већ осетљив стомак, па га избегавајте), пијте свеже воћне сокове и узимајте мед како би алкохол што пре био избачен из организма и једите лакшу храну, али не претерујте са количином.

И за сваки случај, пијте много, много воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво