Једите шарено, живећете дуже
Најновије истраживање спроведено у Великој Британији показује да је велика разноликост исхране богате флавоноидима повезана са мањим ризицима од опште смртности и хроничних болести.
Виши унос хране богате флавоноидима повезана је са нижим ризиком од смртност или основних хроничних болести. Ово је закључак најновијег истраживања објављеног пре неколико дана у научном часопису Nature food.
Флавоноиди су биљни секундарни метаболити, чији се благотворни утицај на организам проучава већ неколико деценија. До сада их је откривено више од 800, а многи су у ствари пигменти у воћу и поврћу.
Истраживање спроведено на више од 124.000 испитаника у Великој Британији, које су предводили научници са Института за безбедност хране у Белфасту, показало је да су они који су конзумирали најразноврснији спектар флавоноида у исхрани, имали за шест до двадесет одсто нижи ризик од смртности и учесталости кардиоваскуларних обољења, рака, дијабетеса. неуродегенеративних и болести дисајних органа.
Поред тога, закључено је да су количина и разноликост флавоноида независни предиктори смртности и хроничних болести, што значи да је конзумирање веће количине и шире разноликости биофлавоноида боље за дугорочно здравље од само једне од тих компоненти.
Резултати упућују на то да конзумирање неколико дневних оброка хране или пића различитих природних боја, попут чајева, вина, бобица, разноразног шареног воћа и поврћа, може смањити ризик од преране смртности и хроничних болести, наводи се у закључку истраживања објављеног у часопису Nature food.
Према томе, за дужи и здравији живот, потрудите се да у тањиру увек имате дугу.
Коментари