Читај ми!

Микропластика пронађена у крвним угрушцима у срцу, мозгу и ногама

Почетком године велика студија показала је да је микропластика пронађена у више од 50 одсто масних наслага из запушених артерија. Сада је ново истраживање у Кини пронашло микропластику у крвним угрушцима одстрањеним из артерија у срцу и мозгу, као и из дубинских вена у ногама.

Истраживање у Кини је мањег опсега и обухватило је 30 пацијената, за разлику од 257 људи чије је стање праћено 34 месеца у студији објављеној у марту.

Ипак, као што је италијански тим открио да присуство микропластике у плаковима повећава ризик од инфаркта и шлога, тако је и кинески тим утврдио потенцијалну повезаност између нивоа микропластике и крвних угрушака.

Тридесет пацијената укључених у студију оперисано је како би им се одстранили крвни угрушци након што су доживели мождани, срчани удар или тромбозу дубоких вена.

Просечне старости од 65 година, пацијенти су имали различите историјате болести и животних навика, попут пушења, конзумирања алкохола, високог крвног притиска или дијабетеса. Свакодневно су користили пластичне производе и подједнак број је живео у руралним и урбаним срединама.

Миркопластика разних облика и величина откривена је помоћу хемијских анализа код 24 од 30 крвних угрушака који су проучавани.

Тестови су такође идентификовали исте типове пластике попут оних које је открила италијанска студија: поливинил хлорид и полиетилен. Није изненађујуће, пошто се ПВЦ најчешће користи у грађевинарству а ПЕ у изради флаша и кеса. То су уједно и два најчешће произвођена типа пластике.

Кинеска студија је такође у угрушцима детектовала и полиамид 66, уобичајену пластику која се користи у влакнима и одећи. Од 15 типова пластике, полиетилен је чинио 54 одсто анализираних честица, праћен поливинил хлоридом.

Истраживачи су утврдили и да људи са вишим нивоима микропластике у крвним угрушцима су имали више нивое Д-димера него пацијенти којима није откривена микропластика у тромбовима.

Д-димер је протеински фрагмент који се ослобађа када се крвни угрушци разложе. Уобичајено није присутан у крвној плазми. Виши нивои Д-димера у тестовима указују на присуство крвних угрушака, што наводи стручњаке да посумњају да се микропластика некако накупља у крви и погоршава згрушавање.

Ови налази указују да микропластика може да буде потенцијални фактор ризика повезан са васкуларним здрављем. Ургентно су нам потребна нова истраживања већег обима како бисмо потврдили оно што смо приметили у студији“, наводи Тингтинг Ванг, научник са медицинског колеџа Универзитета Шантоу.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије