Читај ми!

Питања из апотеке – праве одговоре дају фармацеутски саветници

Колико пута сте узели лек на своју руку? Или, имате одређене симптоме и здравствене проблеме, не можете код лекара, а потребан вам је савет? У апотеку можемо када нам је неопходна нека терапија, али можемо и по савет. У Србији ради и 960 саветника.

Питања из апотеке –  праве одговоре дају фармацеутски саветници Питања из апотеке – праве одговоре дају фармацеутски саветници

После саветника за дијабетес, постковид, хпв вакцину, или вакцине против грипа и пнеумокока, Фармацеутска комора Србије наставља са кампањом  "Пронађи саветника". Апотеке су најдоступнија места када нам је неопходна здравствена помоћ. Када хоћемо да купимо нешто против болова, када нас боли зуб, глава, када нам треба нешто јер нас ломи вирус…

Ко су саветници у апотекама

„Саветници у апотекама су наше колеге магистри фармације, који су додатно едуковани за фармацеутске услуге. Процес стандардизације фармацеутских услуга започели смо 2019. године са жељом да савет који нам дају у апотекама буде истог квалитета на територији целе Србије. Већ имамо саветнике за болести дијабетеса, услугу за издавање антибиотика и астму. Ове године уводимо три нове услуге, прва је за новоуведени лек, друга за хипертензију, а проширујемо и услугу саветовања за вакцинацију", истакла је Драгана Рајковић.

Која питања грађани најчешће постављају у апотеци?

„Све услуге у апотеци имају одређени протокол примене, јер је важна рационална употреба лекова, као и да се терапија правилно спроводи. Фармацеути попишу лекове, уоче грешке и дају савет пацијенту. У Србији постоји око 960 саветника за фармацеутске услуге", рекла је Рајковићева.

Истиче да постоји сајт фармацеутске коморе Србије на коме се бира опција "Пронађи саветника" да би грађани лакше дошли до својих саветника. Претраживање је једноставно, одабиром услуге и одабиром града појављује се списак саветника и њихови контакт телефони и мејл адресе.

Никада не узимајте лек на своју руку

„Никада не треба узимати лек на своју руку. Опрез са дијететским суплементима и антибиотицима“, истакла је Драгана Рајковић, из Фармацеустке коморе Србије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво