Читај ми!

Колико често треба јести рибу за време поста

Када је реч о риби, постоје многе заблуде и дилеме. Са чиме се риба једе, како је припремити да буде што здравија, да ли је боља она из рибњака или реке и мора? Одговоре на сва ова питања је дао нутрициониста Страхиња Кукић у емисији РТС Oрдинација.

Колико често треба јести рибу за време поста Колико често треба јести рибу за време поста

Да ли риба може да буде нездрава ако се припреми на погрешан начин?

– Да, наравно да риба може да постане нездрава и то је, нажалост, најчешћи начин на који ми припремамо рибу, односно ако рибу припремамо у уљу. Дубоко пржење и излагање високој температури, између осталог, могу довести и до поремећаја омега-три масне киселине, односно оксидације омега-три масних киселина. Да би се сачувала омега-три масна киселина, потребно је да се риба припрема негде на око 150 степени Целзијуса и најбоље је припремати је или у рерни или је сушити или је благо пропржити.

Која риба има највише омега-три масних киселина?

– Рибе које су беле, оне у свом месу немају масти, па самим тим имају мање омега-три масних киселина. Риба која је црвенија и риба која је маснија, она садржи више омега-три масних киселина. Шаран, зависи са ког је поднебља, али ако причамо о овом нашем на пролеће, итекако има доста омега-три масних киселина у њему, под условом да је дивљи.

Колико често треба риба да буде на јеловнику у време поста?

– Узевши у обзир да заиста нема меса и јаја, људи се брину о количини протеина које ће унети, али сам пост је одрицање од хране и благо гладовање, тако да у том смислу мислим да не треба бити превише забринут око количине протеина, јер тело, и те како, то може поднети 40 дана. Глобална препорука је да риба буде на менију једном недељно, па и за време поста.

Да ли риба изгуби неке значајне нутријенте замрзавањем?

– Зависи и од врсте замрзавања, ако причамо о глазирању, риба је још увек свежа, па се излаже хладној температури, па се попрска водом, па се створи покорица леда около и не смрзне се риба дубоко унутра и даље има добар садржај омега-три масних киселина, и даље је треба јести, али мање него риба која је инстант смрзнута или свежа.

Са чиме је најбоље јести рибу?

– Ако говоримо о класичној кромпир салати, мислим да је сасвим у реду појести је са рибом. Ако особа нема никакве тегобе са желуцем, никакве тегобе са цревима, стандардна српска кухиња је океј, осим пржења о ком смо причали у самој припреми рибе.

Ако има проблема са варењем, било би супер да узме, можда, цвеклу, мало лимуна, може и салата са зељем, то ће помоћи и да се гвожђе боље апсорбује и то ће помоћи да се риба боље свари. Требало би избегавати припрему рибе заједно са пиричнем или кромпиром у истом суду јер долази до настанка хемијских једињења између скроба и протеина и то је тешко за варење, као и за крвне судове. Такође, не би требало јести рибу и хлеб заједно.

Који је најбољи избор за речне рибе, а који за морске рибе?

– Ако говоримо о речној риби, то је дефинитивно, шаран. Димљени шаран има својих бенефита, као што јесте, чување тих омега-три масних киселина, има и својих мана, јер дим није увек здрав, али постоји начин да постане здравији, а то је да се риба током те припреме натрља витамином Ц. Лосос је број два. Лосос је најмаснији, има највише омега-три масних киселина, а ако говоримо о дивљој, то би дефинитивно била шкарпина, мислим да се она не узгаја, јер по себи има довољно омега-три масних киселина.

Које вино иде боље уз рибу, бело или црно?

– И једно и друго, зависи од укуса, али свако од њих може имати неке здравствене бенефите. То бело вино може заиста бити добар дигестив, помоћи да се храна боље свари, у сваком случају, подићи ће расположење. Црвено вино је добро за особе које су малокрвне.

Што се тиче пића која не би ишла уз рибу то су сокови и остала заслађена пића. Што се тиче лимунаде, она би ишла одлично због витамина Ц.

Да ли је здраво јести сирову рибу?

– За људе са нашег поднебља када једу суши, када једу ту сирову рибу, врло честа појава је затвор, јер ми нисмо навикли и наш цревни микробиом није навикао да вари сирову рибу. Иначе сирова риба када се конзумира, и те како има више омега-три масних киселина и то је потребно људима из хладних крајева који немају Сунца као ми. Њима треба сваки милиграм омега-три масних киселина, за нас није толико значајан, па не морамо јести сирову рибу.

Како риба утиче на холестерол и која није добра за људе који имају проблема са холестеролом?

– За сада, како истраживања показују, важно је држати свој ниво холестерола под контролом, али је још важнији ниво триглицерида. У том смислу, масна риба може бити добра за одржавање оптималног нивоа холестерола, зато што смањује запаљења, а смањењем запаљења у телу, посебно тих запаљења крвних судова, смањује се и ниво холестерола.

У том смислу, дивља риба, свакако, припремљена на 150 степени Целзијуса, што маснија риба.Панирана и она која је уваљана у брашну и спремљена у уљу није добра.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво