Читај ми!

Зашто је природни порођај бољи од царског реза

Будућа мама која први пут доноси бебу на свет не зна шта је све очекује, некада се и плаши, али има и многа питања и дилеме. Да ли епидурална анестезија помаже или одмаже? Када се акушер одлучује за царски рез?

На ова и многа друга питањау вези са порођајем одговорила је др Слађана Михајловић, гинеколошкиња и управница Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ „Др Драгиша Мишовић”.

Да ли су школе родитељства, припреме за порођај нешто што ће користити на порођају?

– Што се тиче школица родитељства, мислим да је то савршена ствар. Зато што се оне ту упознају са порођајним добима, када треба да крену у породилиште, са вежбама типа јоге, са пилатес лоптом и свеим оним што тренери и едуковани стручњаци за то у одређеним школицама раде са трудницама.

Битно је будућа мама бар мало буде упозната са тим шта је трудноћа а шта је порођај, рекла је гинеколошкиња је др Слађана Михајловић и додала да жена треба да крене у породилиште када дође до прснућа водењака.

Пре уласка у прођајни блок трудница пролази низ прегледа и припрема, узимање карличних мера, клистир (пражњење црева), ултразвучни преглед, ипак њиме се не могу видети сви детаљи и у грам прецизна тежина бебе. Један од страхова мајки је да ли ће беби пупчана врпца бити око врата и да ли се то види ултразвуком.

- Некада може да се види, некада не. Знате шта, пупчана врпца је нешто на шта ми не можемо да делујемо. Може да буде обмотана и неколико пута и да уопште не угрожава порођај, а некада ми то нотирамо у ултразвучном картону да ли је пупчаник око врата једном или више пута, зато што знамо када је ставимо на ЦТГ, некада у току контракције могу да падну тонови, па гледамо да није пупчаник, да не притиска материца када се контрахује негде пупчаник, разјаснила је др Слађана Михајловић.

Нагласила је да жене треба да пусте акушере да одлуче да ли ће бити природан порођај или царски рез, пошто царски рез спада у десет најтежих хируршких операција и може довести до многих компликација, односно може да дође до великог крварења, може да се материца не контрахује, па да жена изгуби материцу, може да дође до инфекција, као и до тромбозе.

Када је жена у паници и када нема сарадње, да ли је то индикација за царски рез?

-Тип пацијенткиња са паничним нападима, које већ препознају себе да могу доћи у такву ситуацију се углавном нама јаве раније. У служби нашег Клиничко-болничког центра имамо и психијатрију која нам заиста помаже да пацијенткиња оде и обави један разговор, па се углавном  веже за једног акушера који јој прати трудноћу, а упозна и болницу. Око 99 одсто пацијенткиња се породи лепо, вагинално,ако не постоји индикација за царски рез, истакла је др Михајловић.

Шта је добро, а шта лоше код епидуралне анестезије на порођају?

- Већ двадесет година сам у овом послу и мислим да је то и двадесет година  епидурала. Морам искрено да кажем да ја волим када је пацијенткиња у епидуралу, јер је комуникација лакша. Кад уђем у породилиште и све жене су насмејане, а све су у порођају, а још три, четири леже, јер су се породиле и кажу да немају места, прођем, свакој се насмејем и кажем сместићемо вас, па макар и у моју собу, рекла је гинеколошкиња и додала да је обезбољење добра страна епидурала, али да је за гинеколога тада теже да препозна тренутак који може довести до компликација, јер порођај није увек савршен и не иде увек све својим током, али је приоритет да остану здраво и мајка и беба.

Да ли се дешавало да због епидурала трудница не може да се напне?

- Др Михајловић је објаснила да епидурал и лекари на тај начин помогну жени која је уморна и нема снаге, или ако се уплаши или је неспремна за порођај.

Саветовала је да жена, ако није за стресне ситуације, ако не може да се концентрише, треба да иде у школу родитељства како би се припремила за порођај.

Колико је прихватљиво да траје природан порођај?

- Гинеколошкиња је истакла да у старим медицинским књигама пише да порођај траје до изласка два сунца, односно два дана, када је реч о правом порођају за прворотке. Ако је кренуо порођај у активној фази, за прворотке порођај траје до 16 сати, за другоротке до 10 сати. Објаснила је да је и за мајку и за дете најбољи природан порођај.

Зашто је за дете најбољи природан порођај?

- Зато што дете пролази кроз вагинални пут, зато што се лепо очисти од плодове воде, јер се ороназална регија насели  потребним  и та деца касније мање пате од алергија и астме.За имунитет бебе добро  је и када царском резу претходи пуцање водењака како би дете дошло у контакт са добрим бактеријама, барем делимично.

Да ли форцепс и вакум могу да се изведу тако да беба нема никакву здравствену последицу?

- Гинеколошкиња др Слађана Михајловић се присетила да се она родила уз помоћ вакума и да данас нема здравствене последице. Упозорила је да људи не треба да верују свим причама на друштвеним мрежама, јер изазивају страх.

Вакум је само једно од средстава које служи да се лакше заврши порођај и да буде безбеднији за мајку и дете и користи се на самом крају порођаја, када је беба у вагиналном каналу и када треба још само мало снаге да се беба извуче.

Добро постављени форцепс (клешта која се поставе са обе стране бебе и повлаче дете напоље) и вакум (калота која се стави на главицу бебе) не остављају никакве здравствене последице на дете. Сваком детету које се роди уз помоћ вакума ради се ултравучни преглед главе.

Да ли је безбеднији форцепс или вакум?

- Нема ту шта је безбедније, безбедније је како ћете ви безбедно да извучете бебу и  да смањите могућност повреде порођајног канала жене. Могуће компликације су кефалохематом, када  настаје руптура. Постоје тренуци када ми морамо да сломимо клавикулу( кључну кост), да се беба не би угушила јер јој се заглаве рамена, а порођај мора да се заврши.

Ту помаже педијатар који намешта бебу, а битно је да пацијенткиња сарађује, битно је да иде на редовне гинеколошке прегледе и битно је да има једноставно позитиван поглед, односно став о свом порођају, закључила је за “РТС ординацију” др Слађана Михајловић, гинеколошкиња и управница Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ“Др Драгиша Мишовић” и додала да у њиховој болници нема пријављених случајева акушерског насиља.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво