Лековито биље благотворно делује, ако одаберемо праву мешавину

У сезони грипа и осталих вируса често користимо чајеве, биљне капи и остале тинктуре, фитопрепарате и оне на бази пчелињих производа. Љиљана Басуровић из Института „Јосиф Панчић“ наглашава да је јако битно да се посаветујемо са стручњацима и слушамо препоруке које препарате да користимо.

Гостујући у Јутарњем програму. Љиљана Басуровић наводи да је зимски период време када је на Институту „Јосиф Панчић“ повећан обим посла, пре свега због респираторних инфекција.

„Наши купци долазе по савет и по препоруку шта да користе да би лакше превазишли своје проблеме. Тако да се купују монокомпонентни чајеви, затим чајне мешавине против надражајног кашља, затим продуктивног кашља, препарати на бази прополиса, меда, сирупи“, додаје Басуровићева.

Такође, с обзиром на то да је време празника и слава и да се једе мало јача храна, чести су проблеми са дигестивним трактом, тако да је потражња за препаратима који поспешују варење већа, као и за препаратима за јачање имунитета.

Како одабрати праву мешавину

„Ми увек саветујемо да се наши пацијенти консултују са нама, управо због тога што биље може да делује са лековима у синергији, односно да појачава дејство, а може да буде и потпуно контраиндиковано“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Када су у питању респираторне инфекције, углавном нема озбиљних контраиндикација, али постоје неке групе лекова где је биље потпуно контраиндиковано, посебно код хроничних болести.

„Рецимо, линцура која је контраиндикована код особа са хипертензијом, али у принципу када ми дајемо нешто за снижење крвног притиска, онда те мешавине или капи делују тако што избацују вишак воде, утичу на умирење организма и у том смислу могу да снизе притисак, али саветујемо да, рецимо, ако користе синтетску терапију у консултацији са лекаром, ако је то могуће да се смањи доза синтетског препарата“, додаје фитофармацеуткиња.

Синтетска терапија и лековито биље

Биљна апотека Института „Јосиф Панчић“ углавном има биље благог дејства. Међутим, напомиње Басуровићева, пацијенти који су на антикоагулантној терапији, посебно старије животне доби, морају посебно да воде рачуна шта смеју да користе од биљних препарата.

„Тако рецимо камилица, која се веома често користи, садржи кумарин. Кумарин такође разређује крв као и фарин и онда имамо то синергистичко дејство и тада може да дође до нежељеног ефекта односно крварења. Не бих желела да уплашим наше пацијенте, не би требало да им нешто фали од једне шоље, али ако би се то дуже користило у пуној дози онда већ може да дође до проблема.“

Зато увек треба напоменути при куповини биљних препарата коју синтетску терапију користите, да ли болујете од неке хроничне болести, да ли је препарат намењен деци, трудницама и слично.

У сваком случају, ништа не би требало узимати на своју руку, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Јачање имунитета

Препарате за јачање имунитета се користе превентивно и могу доста да нам помогну, али нажалост тога се углавном сетимо када се разболимо.

„Рецимо, ехинацеа која директно делује на имунни систем организма, али се она не сме користити код аутоимунних болести. Све горке биљке, хајдучка трава, линцура, матичњак, рецимо, је јако добар за јачање имунитета. Мајчина душица, тимијан, има тога доста“, наводи фитофармацеуткиња.

Лековито биље није потпуно нешкодљиво, али свакако је мање шкодљиво у односу на синтетске препарате и увек је препорука, ако је то могуће, најпре покушати са лековитим биљем у лечењу кад су у питању неки лакши облици болести и користити лековито биље као помоћно средство у терапији тежих облика болести, напомиње Љиљана Басуровић из Института „Јосиф Панчић“, на крају гостовања у Јутарњем програму.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара