Уместо за седативима, боље је посегнути за биљним препаратима

Услед интезивног стреса многи  људи злоупотребљавају седативе, лекова које би требало да препоручи и препише искључиво лекар. Који природни препарати у ситуацијама узнемирености и нервозе могу да опусте и смире као класични седативи у „РТС Ординацији“ објаснила је магистар фармације Андријана Цвијетиновић. 

Уместо за седативима, боље је посегнути за биљним препаратима Уместо за седативима, боље је посегнути за биљним препаратима

Да ли природни препарати могу да помогну код стања узнемирености и нервозе?

У природи можемо да нађемо решење готово за све, наглашава Адријана Цвијетиновић.

„У зависности одакле потиче анксиозност или депресија, а често и не знамо узрок, прво ћемо кренути са чајевима, затим имамо таблете и капсуле на природној бази, капи, разне биљне мешавине и слично", додаје фармацеуткиња. 

Који чајеви могу да умире

Камилица и нана могу да умире код блажих стања стреса, страха и несанице. Код тежих стања која нас дестабилишу, можемо потражити помоћ у босиљку, матичњаку, анису, глогу у облику чаја и другим мешавинама.

„Босиљак се сматра природним антидепресивом и он нас уводи брже у стање сна, а чим нас уведе брже у сан, то значи да више нисмо депресивни јер спавамо. Иста прича је и код рузмарина. Због пријатног мириса, а и богат је етеричним уљима, исто повољно утиче јер нас доводи до стања опуштености и ми брже утонемо у сан, а тада смо мање анксиозни и депресивни“, наглашава Цвијетиновићева.

Да ли дете које је узнемирено сме да попије чај?

„Чајеви су најбезбеднија група, могу да их пију и труднице, наравно у одређеној дози. Сви наведени чајеви, па чак и кантарион, су потпуно безбедни“, додаје гошћа РТС Ординације.

Додаје да посебну пажњу треба да обрате пацијенти који су на антикоагулантној терапији, а пију чај од кантариона. У овом случају може се догодити да кантарион ступи у интеракцију са њиховом терапијом и да изазове алергијске реакције. 

„Код стања блаже депресије главну улогу игра кантарион“, наглашава фармацеуткиња.

Валеријана је добра и за смирење и против депресије 

Валаријана и кантарион најприближније деловаће као лекови прпотив депресије. Валеријана делује на централни нервни систем, подиже ниво серотонина (хормона среће) и тако помаже да брже изађемо из депресије.

Ароматерапија и етерична уља

Људи који не воле да пију чајеве помоћ могу да потраже у ароматерапији. Ова терапија се углавном изводи увече пред спавање, што олакшава употребу јер смо код куће. Лаванду можемо је користити за масирање чеоног дела, слепоочница и вратног дела.

„Три до четири минута масаже и већ ћете се осетити пријатно“, наводи Цвијетиновићева. „Уље лаванде се може растворити или се може користити спреј од лаванде којим се може попрскати простор. Блага мирисна нота ће нас опустити и брже ћемо заспати.“

Цитрусна уља поморанџе, лимуна, грејпа помажу код стања стреса и нервозе 

Витамин Ц смањује хормон стреса и у стресним ситуацијама треба повећати унис витамина Ц. Ту су и магнезијум и калцијум који су јако битни због релаксације наших мишића.

„Ако недостаје магнезијум, људи могу имати главобољу, умор, осећати се нелагодно. Магнезијум можемо унети кроз суплеменете, а можемо и кроз исхрану богату зеленишем и морским плодовима“ објашњава фармацеут Андријана Цвијетиновић.

Тинктуре користити до три месеца

„Валеријана је потпуно безбедна биљка. Препорука је да се користи три месеца, па да се направи пауза јер је она природан антидепресив. У току дана валеријана може да изазове поспаност. Познато је да позитивно утиче и на концетрацију, позитиван ефекат има и код студената“, разјаснила је за РТС Ординацију магистра фармације Андријана Цвијетиновић и додала да биљни препарати за смирење ретко могу да изазову зависност, али да ипак треба правити паузу на три месеца.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара