Читај ми!

За бољи рад срца – две процедуре у једној и први пут без отварања грудног коша

Први пут у Србији, у Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, без отварања грудног коша пацијенту су уградили бај-пас. Током интервенције је примењења и механичка потпора која је радила уместо срца.

Поред малаксалости и замора, зато што је његово срце све слабије радило, педесетседмогодишњи Јовица Миладиновић из Параћина готово да није могао да обавља редовне активности. У петак је оперисан, и сада иако и даље размишља шта ће и како бити даље, ипак има осмех на лицу.

„Нисам ни знао да ће да ми раде овом методом операцију, тако да када сам се пробудио, ја сам се изненадио што ми није исечен грудни кош. Ја кажем, чекај, изгледа да ми нису ни урадили операцију, а онда су ми објаснили да је рађено новом методом. Ево већ данас сам добро и устаћу да се прошетам мало. За Нову годину сам код куће“, каже Јовица Миладиновић.

У операционој сали Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије било је више од 15 здравствених професионалаца – од анестезиолога, преко васкуларних хирурга, кардиолога, и кардиохирурга.

Да би Јовици поправили рад срца, које је било у поодмаклој фази срчане слабости и радило је са свега 20 одсто капацитета, применили су две интервенције у једној. Операција је трајала готово пет сати.

„Циљ је био да се пацијенту пружи, уз најмањи могући ризик, та операција која њему треба. Циљ је био и да се минимално инвазивним приступом смањи траума и шок коју једна тако велика операција са собом носи. Ми смо задовољни што је то прошло добро, и надамо се да смо пружили најбољу негу човеку“, наводи асс. др Немања Алексић, кардиохирург, Клинике за кардиохирургију УКЦС.

„Сигурно да неких педесетак процедура годишње постоји, да је потреба за тим бројем. То је просто најтежа група болесника, пред саму трансплантацију, али којима заправо можемо помоћи овим минимално инвазивним приступом уз потпору циркулације. Увек треба имати и најсавременију опрему која прати овакве процедуре, и опрема прати развој наше хирургије, То је оно што је неопходно и наравно обучити се и за рад са опремом и за процедуру“, наглашава асс. др Милош Матковић, кардиохирург Клинике за кардиохирургију УКЦС.

У овој години, тим Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије је урадио више од хиљаду и по операција на отвореном срцу, и пет трансплантација срца. Недавно, први пут уградили су и два вештачка срца. Сада раде још једну процедуру којом помажу најтежим пацијнетима.

„Ово је прва процедура код нас на Клиници. Мали број центара ради овакве процедуре у читавој Европи. Ми смо радили бајпас кроз мали рез, уз подршку апарата уређаја за механичку потпору циркулације којим ви можете одржавати срчани рад на самој операцији, односно помагати срчани рад на самој операцији. Првог дана, другог дана, па некада и месец-два или три дана након операције, уколико је то неопходно.“

Код минимално инвазивних процедура предност јесте и то што је постоперативни опоравак бржи, а боравак у болници краћи. Код овог пацијента ниво срчане функције редовно ће се проверавати.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво