Читај ми!

Трогодишњем Исаку оперисан панкреас, интервенција први пут урађена у Србији

Трогодишњи дечак, који је имао ретку и тешку аномалију панкреаса, оперисан је и имаће извесније и боље детиљство. Операцију која је трајала сатима, и која је први пут урађена у Србији, урадио је најбољи светски стручњак за болести панкреаса, професор Маркус Бихлер уз подршку наших лекара. Дечак се после интервенције добро опоравља.

Иако је до новогодишњих честитки и жеља остало још 12 дана, најважнија и највећа за овог дечака и његову породицу се испунила.
После вишечасовне операције, Исак је под сталним надзором лекара и сестара у Институту за мајку и дете, а јутрос га је обишао и лекар који је управо због њега и допутовао у Србију.

„Јуче смо урадили једну велику и успешну операцију, и веома сам задовољан. Радио сам у одличним условима и са одличним специјалистима. Од неонатолога, преко пластичних хирурга, сви су били ту да помогну. Дете је имало велику аномалију и већ неколико операција. Али, и даље је имао проблеме. Када једе, панкреас је реаговао запаљењем. Морали смо да одстранимо део, да реконструишемо, уградимо шантове, како би сокови панкреаса могли нормално да одлазе у дигестивни тракт. Пацијент је имао и фистуле које су ишле до плућа, и то је веома ретка појава која му је отежавала живот. Мислим да ће моћи да има нормално детињство“, очекује проф. др Маркус Бихлер из Центара за панкреас, Универзитета у Хајделбергу.

Раме уз раме са стручњаком из Немачке и наши лекари. Због сложености, како су нам објаснили, припрема за операцију је морала да буде вансеријска.

„Ми смо водили рачуна о анестезији. То је интервенција од преко осам сати, са уводом у анестезију практично 10 сати. Дете је стабилно сада и надамо се добром исходу. Могу рећи да су сви системи радили добро, од трансфузије, наших техничарки, инструментарки, комплексан тим који су радили као један јуче“, наглашава др Игор Крунић, начелник Службе за анестезију и интензивно лечење Института за мајку и дете.

Доктор Благоје Грујић, хирург Института за мајку и дете рекао је да колико год да су били у сали, када уђете поред неког ко је не мајстор, него велемајстор, у свом знању, искуству, сигурности, онда вам се чини да мoжете летети авионом гледајући њега и да управљате тим авионом, човек је заиста вансеријски.

А управо једно такво усавршавање одвело је тада младог доктора Дејана Раденковића у Немачку. Сада је заједно са проф. Бихлером у Интернационалном удружењу за панкреас. Пријатељство је чувеног стручњака и сада, на први позив у помоћ, довело у Београд.

"Велика част и задовољство је имати таквогх хирурга као што је проф. Бихлер у Београду, у Србији. Оно што много значи је то што су болести панкреаса код деце заиста ретке, и не постоји центар у свету који има толико искуства као што је имао његов центар у Хајделрбергу. Они су имали преко 80 оперисане деце. Када се такво исксутво нагомила, најбоље је учити од таквих. Ми то зовемо центар екселенције“, наводи проф. др Дејан Раденковић, хирург Прве хируршка клиника УКЦС.

Доктор Ђорђе Крављанац, управник Клинике за дечју хирургију Института за мајку и дете каже да долазак овако једног врхунског стручњака омогућава свим лекарима, поготово младим лекарима, да стекну нова знања и вештине и да уче од најбољих, у овом случају од најбољег хирурга у Европи и свету.

Професор Бихлер је већ доказао да је алтруиста и велики пријатељ Србије. Долазио је на Конгресе и да помогне у операцијама одраслих. Интервенцију Исаку, која би у његовом центру у Хајделбергу коштала око 70.000 евра, урадио је без надокнаде.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара