Читај ми!

Теме не сврби само због перути – како на природан начин спречити иритирацију коже главе

Кад нас мучи свраб власишта, углавном претпостављамо да се ради о перути, што је уобичајен проблем. Ипак, постоје многа стања која могу узроковати суво власиште које сврби, као што су лишајеви или чак бактеријска инфекција узрокована аутоимуним поремећајем.

Теме не сврби само због перути – како на природан начин спречити иритирацију коже главе Теме не сврби само због перути – како на природан начин спречити иритирацију коже главе

Уз свраб који је најчешћи симптом, инфекције коже, оток, црвенило, ћелавост и оштећена коса такође могу пратити свраб власишта. Уобичајени третмани су обично у неком облику антимикробне или кератолитичке терапије (под надзором дерматолога), стероидима уз посебан начин исхране. Међутим, нема сумње да је један од најефикаснијих третмана за сврaб власишта добар пилинг који помаже у уклањању старе коже. Да бисте заиста дуготрајно зауставили свраб власишта, морате открити шта га заиста узрокује, преноси портал draxe.com.

Уље чајевца – осим што има антиоксидативне дејство оно је и антимикробно, што значи да има способност да се бори против бактерија, вируса и гљивица. Према истраживању објављеном у Међународном часопису за дерматологију, бројне студије су показале да је уље чајевца одлично за различите упалне симптоме, укључујући себороични дерматитис, што на крају помаже и у процесу зарастања.

Друга студија објављена у Часопису Америчке академије за дерматологију пажљиво је пратила резултате које је уље чајевца имало код особа са перути а које су користиле шампон који је садржао пет посто уља чајевца. Побољшање од 41 одсто пријавили су они који су користили шампон са уљем чајевца, што им је помогло у ублажавању свраба коже главе и борбу против саме перути.

Хигијена – Иако сви узроци свраба коже главе немају везе са заразним стањем, неки, као што је tinea capitis – имају везе. Одржавање личне хигијене је веома важно поред избегавања дељења чешљева и четки за косу.

Лишај tinea capitis чешће се јавља код деце, па водите рачуна о томе да малишане упутите у добру праксу личне хигијене и последицама уколико је се не придржавају.

Паковања за косу – Препоручује се паковање за косу и кожу главе од банане, авокада и меда.Та три састојка заправо могу учинити неке прилично добре ствари кожи главе. Мед је, на пример, дуго познат као древни лек за зарастање рана, а многи извештаји након студија сугеришу да микроорганизми који се налазе у меду помажу у борби против бактерија и гљивица.

Маска за косу може бити одличан борац против бактерија и, ако се користи неколико пута недељно, може заиста направити разлику на здрав начин. Једноставно помешајте једну малу згњечену банану, две кашике меда и пола авокада док се добро не сједине. Затим га нанесите на косу, пазећи да покријете добро и кожу главе. Оставите да делује 20-30 минута, а затим оперите косу природним шампоном.

Избегавајте храну која изазива упале и инфекције

Избор намирница – Слично као и кандида, и друге гљивице могу бујати и узроковати запаљене због хране коју једете. Веома је важно да избегавате храну која изазива упале, као што је било шта прерађено, шећер, глутен, млечни производи, соја, кикирики и алкохол…

Најбоље што можете да урадите је да се побринете да ваша исхрана буде испуњена антифунгалним намирницама. Неке од тих намирница су бели лук, јабуково сирће, банане, авокадо, ланено семе, ђумбир и кокосово уље.

Хемија за косу – бројне хемикалије се налазе у већини производа који су намњени коси. Оне могу довести директно до свраба коже главе, раница, иритација… Добра вест је да је ово лако решити.

Избегавајући хемикалије и бирајући природне и органске препарате за косу, можете заобићи негативне ефекте.

Глицерин – студија објављена у часпосу SKINmed Journal истраживала је колико је ефикасан хидратантни лосион који садржи високу концентрацију глицерола (10 процената) и друге познате агенсе за скалп (засићене масне киселине и уље сунцокретовог семена) за смањење перути током периода третмана од осам недеља са три апликације недељно.

Резултати су укључивали значајно смањење перути, укључујући бољу функцију заштитне баријере и хидратацију коже, током трајања испитивања. Глицерин је такође показао да је помогао у ублажавању свраба коже главе.

Алое вера – биљка је која је одличан природни третман за суву косу или сврб власишта. Има хранљива својства, а витамини и минерали који су присутни у биљци одржавају косу јаком и здравом. Због својих антибактеријских и антигљивичних својстава, студије показују да помаже код перути, а ензими гела алоје, могу да ослободе кожу главе од мртвих ћелија и подстичу регенерацију кожног ткива око фоликула длаке.

Узроци свраба коже главе

Перут и себороични дерматитис – најчешћи су када су у питању узроци свраба коже главе. Свраб и љуштење коже главе су начин на који тело реагује на упалу прекомерног раста гљивица које се обично налазе на кожи главе и другим деловима тела где се налази више длака. Иако је присуство гљивица уобичајено, проблем је њихово превелико присуство. Конкретно, гљивица под називом malassezia може изазвати вишак раста ћелија коже и иритирати кожу главе.

Алергијске реакције – могу се јавити из бројних разлога, али два од најчешћих долазе из ваше хране и шампона. Постоји толико много намирница, као што су прерађени шећер, кикирики и производи од соје, који имају састојке који изазивају упале и гљивице, и ако их не избегавате, вероватно ћете имати проблема.

Поред тога, ако ваш шампон или боја за косу садрже много хемикалија, могуће је да ваша кожа главе има алергијску реакцију на те хемикалије, познату као контактни дерматитис. Једна од првих ствари које треба да урадите је да престанете да користите свој тренутни шампон, боју за косу и балзам да бисте видели да ли ће проблем нестати.

Аутоимуна болест – псоријаза је хронична аутоимуна болест, а симптоми псоријазе укључују црвенкасте, љускаве мрље на кожи или власишту. Иако знамо да је псоријаза наследна, стручњаци још немају јасно разумевање узрока овог стања, пише draxe.com.

Важно је да не дозволите да псоријаза остане без третмана, јер може довести до свраба власишта и погоршања – ако се не лечи.

Tinea capitis или lichen planopilaris tinea capitis је гљивична инфекција, обично позната као лишај, која често узрокује инфекцију у пределу главе. Дешава се због ширења гљивице у фоликул длаке и може узроковати губитак косе „на печате“.

Сродне кожне напасти се често налазе у мушкој бради, у препонама, као и између прстију.

Гљивице могу да живе на мртвом ткиву у коси, ноктима и спољашњим деловима коже.Tinea capitis је вероватнији урок томе ако имате мање повреде коже или власишта, не купате се редовно или не перете косу често или ако имате мокру кожу током дужег временског периода, често због знојења.

Лако се шири, погађајући углавном децу, али обично нестаје у пубертету. За разлику од псоријазе, лишајеви се могу ширити контактом са људима или животињама, чешљевима и четкама, шеширима или било којом другом одећом која је дошла у контакт са гљивицом.

Слично томе, инфламаторно стање звано lichen planopilaris LPP узрокује неуједначен губитак косе, углавном на скалпу, и може изазвати свраб власишта.

Ваши – углавном сматрамо да су ваши нешто што се дешава само деци у школи, али та мала створења могу да нападну и главу одрасле особе. У ствари, ваши заправо више воле чисту косу. Користите ефикасне и савремене производе којих у дoвољној мери има на тржишту и који ће Вам помоћи да се ослободите ових малих напасти.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво