Читај ми!

Ботокс није само за естетику, користи се код претераног знојења, разрокости, главобоља

Ботулински токсин типа А или ботокс годинама се користи у естетској медицини и сматра се процедуром која даје брзе резултате подмлађивања. Ипак, његова примена много је шира и служи за решавање здравствених и функционалних проблема попут претераног знојења, разрокости, главобоља… О употреби ботокса, када је време за ову интервенцију, а када не, за „РТС ординацију“ говорио је стручњак за естетске процедуре др Милош Вељковић.

Једна од најчешћих асоцијација за претеривање у примени процедура подмлађивања лица је ботокс. Како др Милош Вељковић каже, ботокс не може да направи отечен и „напумпан“ изглед лица, до оваквог изгледа најчешће долази услед претеране употребе хијалуронских филера или вештачких препарата као што је биополимер.

Ботокс, како објашњава, једино може дати вештачки изглед уколико се обрве позиционирају нагоре, а услед претеране примене може се јавити и резистенција на овај препарат.

„На сваки лек организам може стећи резистенцију, али у пракси се то ретко виђа, јер су то третмани који се изводе највише два до три пута годишње. Најмање три месеца треба да прође између третмана", рекао је др Вељковић.

Најчешћа примена ботокса је у пределу очију, као и за боре на челу

„Ботокс се користи за боре на челу и око очију, као и за тај сјај који добије кожа након примене ботулинског токсина. Две недеље је потребно да се оствари пуно дејство ботокса. Када постоје асиметрије обрва, тада такође користимо ботокс. Такође и код играња капка, тада прво мора да се утврди дијагноза (блефароспазам), онда се примењује ботокс како би смирио подрхтавање мишића. Једини лек за решавање тог проблема је ботокс", рекао је др Милош Вељковић и додао да ботокс може помоћи и код разрокости 

Ботокс се примењује и код разрокости, постоји тачно када се примењује ботокс, а када се то решава фластерима, односно покривањем ока фластером како би се ојачао мишић.

Како спречити компликације након примене ботокса

„Након ботокса пацијент не би требало да буде у лежећем положају три до четири сата, алкохол не би требало да се користи 48 сати, тренинг треба избегавати два дана. Једна од компликација која се дешава је и асиметрија обрва коју смо помињали. Спавање на леђима је први корак код антиејџинга који пацијенти могу да ураде за себе. На страни на којој спавамо правимо асиметрију и боре ће бити израженије на тој страни на којој спавамо", објашњава др Вељковић.

Ботоксом је могуће кориговати и ситне неправилности у пределу носа, као и шире ноздрве

„Код особа које немају довољно поткожног масног ткива праве се боре које крећу на носу, а спуштају се ка подочњацима. Применом ботокса у тај мишић онемогућавамо прављење тог покрета. Ботокс се такође може користити и за примену на мишићима на ноздрвама. Када се насмејемо нос почиње да се шири, применом ботокса у доњем делу носа можемо спречити да се ноздрве шире када се насмејемо", истакао је др Милош Вељковић. 

Ботокс помаже и код мигренозних главобоља, ову интервенцију изводе неуролози. Али, како каже др Вељковић, дешава се да код пацијента, који су урадили ботокс у естетске сврхе, дође до смањења главобоља, као и да код неких главобоље престану. Такође има своју примену и за решавање претераног знојења у регијама пазуха, табана и дланова. 

Др Милош Вељковић је нагласио да, када је нега лица у питању, прво треба кренути од хигијене лица и уношења довољне количине воде. Пацијенти не треба да користе ботокс превише често и да се воде тиме да је "ботокс попустио". Мишиће треба пустити да се врате у своју активност и тек онда применити ботокс.

„Код пацијената који не користе заштитни фактор и који се превише сунчају ниједна естетска процедура не може да изгледа лепо. Код тих пацијената треба прво решити хиперпигментације, треба да се врати природан сјај и свежина, ожиљци од акни, па се тек тада треба упустити у неке третмане", објашњава др Вељковић. 

Ботокс није прави избор код особа које имају успорену лимфну дренажу и отечене подочњаке – контраиндикација је још већа отеченост

„Контраиндикације се јављају код особа које задржавају воду у регији подочњака, код ових особа је успорена лимфна дренажа. Ако применимо ботокс у тој регији, умањићемо могућност дренаже од стране мишића који је паралисан, пацијенти ће још више отицати“, објаснио је др Вељковић и нагласио да посебно треба бити опрезан и код пацијента који имају спуштене капке јер се код њих може десити да услед примене ботокса капак још више може пасти. Код оваквих пацијената ботокс се најчешће примењује централно (између обрва и централно на челу) како би се постигао свежији изглед. 

Др Вељковић је нагласио да се ботокс не примењује код трудница и дојиља, као ни код особа које имају кожна обољења као што су екцеми, дерматитиси, грознице, малигни меланоми. Ботокс се не примењује у естетску сврху ни код пацијената који имају одређена неуролошка обољења, јер како каже – у медицини најбитније пацијенту помоћи, а не одмоћи. 

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара