Орална хигијена треба да почне од избијања првих зуба, не перите зубе одмах после јела

На питање какво нам је орално здравље најбоље одговарају подаци Института „Батут“ – свега 16,5 одсто грађана Србије старијих од 25 година има све своје зубе, а 36 одсто 12-годишњака има све здраве зубе – најмлађи су и најредовнији у прању зуба.

„Орално здравље и лоша орална хигијена утичу на системско здравље. Бактерије уз уста пролазе кроз мождану баријеру и могу да га оштете. Уколико имате дијабетес, а имате и лоше орално здравље сасвим је могуће да вам терапија за дијабетес неће реаговати због бактерија из уста“, наводи специјалисткиња пародонтологије и оралне медицине, др Наташа Мартић.

Од избијања првих зуба треба да се почне са одржавањем зуба и хигијене уста и да се са тиме настави током живота.

„Саветујем родитеље да децу почну да доводе код стоматолога док још нема никаквих проблема. Када их воде на редовне контроле код педијатра нека се јаве и стоматологу, упознају се са њим и атмосфером у ординацији и на тај начин развије један однос и поверење“, додаје Мартићева.

Нега зуба код одраслих и деце, као и фактори ризика, веома се разликују.

„Деца и млади су у ризику од настанка каријеса. Како се стари ризик од обољевања од каријеса опада, али расте ризик од појаве парадентопатије и гингивитиса. Због тога, деца и млади морају да обрате пажњу на уклањање наслага са гризних површина, а одрасле особе наслаге између зуба и у зони уз десни“, објашњава специјалисткиња пародонтологије и оралне медицине.

Према њеним речима, зубе је довољно прати два пута дневно. Препоручује се коришћење меких четкица, средстава за чишћење простора између зуба.

„Супротно увреженом мишљењу не треба прати зубе одмах после јела, јер се у том периоду покрећу природни одбрамбени механизми, пљувачка је богата минералима, имуниглобулинима, развија се пуферски систем који регулише киселу средину у устима. Други разлог је зато што је зубна глеђ после јела мекана и може се лакше оштетити“, истиче Наташа Мартић.

недеља, 14. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво