Повишена антитела штитасте жлезде не значе увек да је у питању Хашимото тиреоидитис

Све већи број пацијената има проблем са штитастом жлездом, зашто је тако и како се проблем открива и лечи, за „РТС Ординацију“ говорила је проф. др Биљана Недељковић Белеслин, ендокринолог из Универзитетскох клиничког центра Србије.

Повишена антитела штитасте жлезде не значе увек да је у питању Хашимото тиреоидитис Повишена антитела штитасте жлезде не значе увек да је у питању Хашимото тиреоидитис

Шта је Хашимото тиреоидитис?

Хашимото тиреоидитис је хронично запаљење штитасте жлезде, објашњава проф. др Биљана Недељковић Белеслин.

„Ради се о аутоимуном процесу где се стварају антитела, која су усмерена ка штитастој жлезди. Она могу да изазову, али не морају и смањен рад штитасте жлезде“, напомиње професорка и додаје да особа може да има запаљење штитасте жлезде, али и да штитаста жлезда истовремено нормално лучи хормоне и да нема успореног рада. Тада, како докторка истиче, нису потребни никакви лекови.

Шта утиче на то да штитаста жлезда ради успорено?

Најчешћи узрок је Хашимото тироидитис, а неки други узроци могу бити и запаљење које се јавља шест месеци након трудноће. Постпорођајни тироидитис, може изазвати смањен рад штитасте жлезде који може да буде трајан и да захтева трајно лечење, али може да буде и пролазно, објаснила је др Недељковић Белеслин.

„Следећи разлог може бити субакутни тироидитис који је изазван вирусима. Овакво стање може да изазове и грип или неки други вирус. Међутим, пролазног је карактера и лечи се док је болест присутна. Касније се пацијент опорави и лекови више нису потребни“, наводи докторка и додала да смањену функцију може изазвати и употреба лекова који имају пуно јода, као што је амиодарон

Особе које имају Хашимото тиреоидитис немају недостатак јода

Ендокринолошкиња напомиње да је погрешно уверење да ћемо узимањем јода утицати на штитасту жлезду повољно.

„Додавањем јода можемо погоршати стање штитасте жлезде и изазвати како смањену функцију, тако и повећану функцију штитасте жлезде. Тако да нема потребе додавати нешто на нормалан ниво.“

Који је узрок настанка Хашимото тиреоидитиса

Постоји породична предиспозиција, али то не значи да ће особа добити Хашимото тиреоидитис. Што значи да фактори средине и начина живота доприносе да се болест код предиспониране особе развије, на пример стрес.

Уобичајни и неуобичајени симптоми успореног рада штитасте жлезде

Код смањене функције штитасте жлезде могу се јавити симптоми као што су умор, деконцетрација, заборавност, сува кожа, сува коса, депресија, крти и ломљиви нокти, хипертензија (раст доњег крвног притиска), успорен рад срца, али и утицај на репродуктивно здравље и проблеме са трудноћом, наводи професорка.

„Уколико је нелечена смањена функција штитасте жлезде може доћи до повећања килограма. И уз смањен апетит особа се може угојити, али уколико примењује редовно терапију може изгубити вишак килограма“, каже докторка Недељковић Белеслин и напомиње да је терапију за штитасту жлезду потребно узимати на празан стомак, односно 30 до 60 минута пре првог оброка.

Које здравствене последице може да направи успорен рад штитасте жлезде

„Највећи проблем је што страда кардиоваскуларни систем, али утиче на све органе јер сви органи имају рецепторе за хормоне штитасте жлезде“, наглашава проф. др Недељковић Белеслин.

Које прегледе и анализе треба урадити како би се утврдило право стање штитасте жлезде

„Уколико не постоје никакве посебне тегобе, уколико не постоји нека породична предиспозиција, ТСХ би био сасвим довољан, али да бисмо били потпуно сигурни најбоље би било урадити Т4 хормон штитасте жлезде и ТСХ. На основу овога можемо са сигурношћу да кажемо да штитаста жлезда ради или не ради добро. Ако су оба параметра у границама нормале значи да је функција уредна и да није потребна терапија. Уколико је ТСХ повишен, а Т4 и даље нормалан, то сматрамо једном благом формом успореног рада“, разјаснила је професорка и навела да овакви пацијенти у зависности од здравственог стања некада могу бити за лечење, а некада само за праћење.

Шта када су антитела повишена, а хормони нормални

„Благо повишена антитела не значе ништа. Тек два до три пута повишена антитела указују на Хашимото тиреоидитис, али ни то није нешто што је за лечење. Тада дајемо суплементе селена. Такве особе имају већи ризик за настанак поремећаја функције штитасте жлезде, али не значи да ће га развити. Око двадесет процената пацијената има Хашимото, али нема повишена антитела, лекар у оваквим случајевима закључи да се ради о Хашимоту на основу ултразвука штитасте жлезде“, објашњава гошћа РТС Ординације.

Како се лечи штитаста жлезда која ради успорено

Лечи се тако што се надокнади оно што штитаста жлезда не успева сама да створи, каже докторка.

„Хашимото је обољење које има прогресиван ток, али лек је безбедан и важно је само прихватити лек и узимати га на начин на који се узима, а то је доживотно. Неколико месеци је потребно да се стабилизују симптоми као што су опадање косе, сува кожа и други“, објаснила је ендокринолог проф. др Биљана Недељковић Белеслин.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара