Читај ми!

За здраву штитну жлезду - умерена исхрана, јод, селен, витамин де, уз препоруку лекара

Процењује се да у Србији свака десета особа има поремећај рада штитне жлезде, који може да се јави и код деце и код одраслих. Зашто се повећава број пацијената са овим поремећајем објаснио је проф. др Милош Жарковић, ендокринолог УКЦС.

Како је навео професор Жарковић много је разлога због којих се повећава број пацијената са овим поремећајем. У нашој околини налазе се многобројне супстанце, такозвани ендокрини елементи. То су различити елементи пластике, супстанце којима се импрегнира материјал за намештај и завесе. Све оне негативно делују на ендокрини систем, па и на штитну жлезду. Други проблем је епидемија гојазности.

„Имамо јако велики број пацијената, на Клиници за ендокринологију, преко хиљаду. У амбуланти прегледамо пар стотина пацијената дневно. Трећина прегледа односи се на тироидну жлезду. Ако узмемо у обзир да имамо око десет одсто поремећаја штитне жлезде, а сваки други човек има чвор у штитној жлезди. Морамо да раздвојимо шта је битно“, рекао је професор Жарковић.

Напомиње да је све више младих који имају поремећај у раду штитне жлезде. Али да постоји боља  дијагностика и све више је благих форми болести.

Које симптоме не треба игнорисати?

„Дијагноза има неколико елемената, један од њих је лабораторијски резултат како би се видело каква је функција, други су аутоимуна тела, трећа ствар је ултразвук. Не треба игнорисати  хипотирозу, која даје симптоме лупања срца, умора, жуте коже, нервозу, губитак на тежини“, рекао је професор Жарковић.

Истиче да све форме болести могу да се држе под контролом јер постоје лекови који се користе било где у свету за терапију болести.

„Превенвција болести је унос јода,унос гвожђа, оптимална концентрација селена и адекватан унос витамина де“, рекао је проф. др Милош Жарковић, ендокринолог УКЦС.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије