Читај ми!

Не мери се ни са чим што можете да доживите – зашто треба да будемо даваоци матичних ћелија

Данас је дан хуманих људи, великог срца. Обележава се Светски дан давалаца матичних ћелија хематопоезе.

Танка је линија између тога да будемо или потенцијални давалац или потенцијални прималац матичних ћелија хематопоезе. Даваоци могу бити особе старости између 18 и 45 година, који не болују од тешких хроничних болести срца, плућа, бибрега, немају малигне болести а имају – мало добре воље.

„Они дођу до наших екипа Института, посвете пет минута свог времена и постану део једне лепе и хумане заједнице. Уколико се деси да се с неким од болесника подудара, идемо у даљу процедуру, пролази се детаљан медицински преглед, проверавамо здравље и безбедност процедуре“, изјавила је др Глорија Благојевић, руководилац Националног регистра давалаца.

„Матична ћелија је та која некоме спаси живот. Оне се налазе у костној сржи, зато се раније Регистар звао Регистар давалаца костне сржи Србије“, додала је Благојевићева, и објаснила да се „сада матичне ћелије добијају из периферне крви, да је процедура лакша и комфорнија“.

Јелена Гарашанин има 28 година и давалац је матичних ћелија. Од 18. године донира крв и тромбоците. Њој се, како каже, врло брзо појавио пацијент који је подударан са њеним узорком. Цео процес је одрађен у августу прошле године. Каже да је то за њу био специјалан осећај.

„Осећам се привилегованом што сам имала прилику да будем донор костне сржи и мислим да је то нешто што би сви требало да ураде“, рекла је Гарашанин.

„Процедура траје дуже од сат времена, у зависности од тога колики је број килограма болсника, колики је захтев за бројем матичним ћелијама, траје три, четири, пет сати...“, објаснила је др Благојевић.

Јелена додаје да сматра да је мало развијена свест о овој процедури, да људи треба да се боље информишу јер „осим тог убода игле, ништа није болно“.

У Регистру Србије имамо више од 18.000 потенцијалних давалаца, што је и даље недовољно. Србија је и у светском Регистру. Др Благојевић истиче да је циљ да у националном регистру буде 100.000 људи.

Трансплантација матичних ћелија је пут ка излечењу код акутних леукемија, код болести метаболизма, имуног система, ситуација када је уништена костна срж…

Докторка Благојевић је поменула и актуелни филм Чувари формуле која делом обрађује ову тему. Чланови екипе који су радили на том остварењу, уписали су се такође у регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе.

У свим Институтима и Заводима за трансфузију широм Србије, могуће је добити информације и приступити Регистру. Др Благојевић је додала да се матичне ћелије могу донирати и до 60. године.

„То је заиста нешто неописиво, и не мери се ни са чим што можете да доживите“, пробала је да опише своје искуство давалац матичних ћелија Јелена Гарашанин.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво