Читај ми!

Лош сан може да нам скрати живот и „разболи“ срце – наводи се у новој студији

Истраживачи са Универзитета у Сиднеју у Аустралији и Универзитета Јужне Данске спровели су студију о сну код 308.683 испитаника, оба пола, који су били у средњим годинама. Нова студија по први пут указује да лоше навике спавања скраћују животни век особе. Када нам фали сан угрожене су нам виталне функције организма и много теже функционишемо током дана.

Студија је открила да су поремећаји спавања повезани са дисањем, здрављем срца, дијабетесом и озбиљним хроничним дијагнозама.То указује да недостатак сна не изазива само осећај умора у нашем телу, већ низ других проблема. Мало сна утиче и на нашу способност да се носимо са стресовима.

У студију су били укључени клинички поремећаји спавања, као што су несаница и поремећаји дисања, као и низ других проблема везаних за спавање, хркање, поспаност током дана, начин и време спавања, као и време одласка на спавање.

Два најчешћа поремећаја спавања везана за дисање разматрана су у студији која је проучавала централну и опструктивну апнеју током сна.

Шта је студија открила

Анализа је открила да су поремећаји спавања у вези са дисањем повезани са скраћивањем животног века и здравља срца  за око 7 година.

Код људи који су лоше спавали, нарочито код испитаника женске популације у оквиру студије откривено је да је поремећај спавања скраћује здравље срца за 7,32 године.  Код мушкараца здравље срца  скраћује се за 6,73 године.

„Сан је вишедимензионалан и сложен, па је препорука наше студије холистички приступ проблему, а не да се дискусија ограничава само на трајање сна“, рекао је коаутор студије проф. Емануел Стаматакис.

 Аутори студије се надају да ће охрабрити кардиологе и друге лекаре да покрену тему квалитета сна, као и рада на решавању проблема који могу дугорочно утицати на здравље срца.

 Утицај лошег сна на дневном нивоу

„Осим дугорочних ефеката на здравље, лош сан може утицати на свакодневни живот људи на много начина. Преуморност повећава ризик од несрећа због споријег времена реакције и губитка пажње“, рекао је др Џонатан Седернес, специјалиста за сан са Универзитета Упсала у Шведској, који није био укључен у студију.

„Поред тога, недостатак сна може деградирати свакодневне физичке перформансе особе, нарушити метаболичку функцију и подстаћи упалу“, додао је доктор.

 Лоше расположење, раздражљивост и немогућност концентрације су такође одлике недовољног сна.

 „Сви ми с времена на време патимо од лошег сна, али када  то постане хронично, то може да постане озбиљан проблем о коме треба да бринемо и потражимо стручну помоћ“, рекао је др Џонатан Седернес.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије