Читај ми!

Зашто нас ујутру боли глава

Разлози за болове у глави на почетку дана су различити. Када се појави јака главобоља, једина помисао нам је да она што пре престане. Често је болна, исцрпљујућа, смета нашим дневним активностима и обавезама. Узроци јутарње главобоље су многобројни.

Јутарње главобоље обично нас буде пре свитања, мада истраживања показују да се оне могу јавити и када се пробудимо. Сматра се да око 50 одсто људи има јутарњу главобољу.

Често се јавља после непроспаване ноћи, мало сна, када смо под стресом. На јутарњу главобољу могу да утичу храна, алкохол, стрес и јако светло.

Без обзира да ли сте склони мигренама, тензионим главобољама или кластер главобољама можда ћете моћи да смањите њихову учесталост тако што ћете идентификовати шта их изазива. 

У раним јутарњим сатима јављају се мигренозне главобоље, као и глабобоље повезане са апнејом у сну. Према новим истраживањима поремећај сна може да укаже на почетак мигрене, која временом може да постане и хронична.

Постоји неколико врста јутарњих главобоља подељених према типу тупог, оштрог или пилсирајућег бола: мигрена, кластер главобоља, тензиона главобоља…

Као последица недостатка сна јавља се несаница која је најчешћи узрочник јутарње главобоље. Ако су главобоље честе препорука је посета лекара.

Научне студије дошле су до закључка да пацијенти са мигреном имају 2,5 пута већу вероватноћу да постану депресивни и анксиозни. Истраживачи истичу да поремећаји менталног здравља такође могу да доведу до несанице, а то повећава ризик за настанак јутарих главобоља. Тако пацијенти који имају мигрену имају већу могућност да буду депресивнији од људи који немају мигрену.

Апнеја и хркање у сну могу бити узрок јутарњих главобоља. Шкрипање или стискање зуба познато је као бруксизам. Јавља се током ноћи услед поремећаја сна. Истраживачи сматрају да су главобоље повезане са бруксизмом последица поремећаја у темпоромандибуларном зглобу вилице. Ова врста главобоље локализује бол у близини слепоочница.

Напрезање мишића врата

Главобоље у раним јутарњим сатима могу да буду последица напрезања мишића у врату. Избор јастука је важан јер он треба да нам помогне да имамо удобан положај током сна који је важан за кичму и врат.

Добар сан, као и његову динамику могу да поремете лекови, нарочито они који се користе за лечење поремећаја сна. Главобоља настала због прекомерне употребе лекова против болова такође је узрочник јутарње главобоље.

Превише сна такође може да изазове појаву јутарње главобоље због поремећаја циркадијалног ритма и неуронских путева у мозгу.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"