Читај ми!

Рак је излечив – важно је рано откривање уз мултидисциплинарни приступ лечењу

Рак дојке је најчешћа и најсмртоноснија малигна болест код жена у Србији. Сваке године ту дијагнозу добије око 5.000 жена, а премине више од 1.600. Не мора да буде тако јер, откривен на време, овај рак је излечив у 90 одсто случајева.

Једна од најважнијих порука недавно одржаног првог регионалног конгреса, које су организовале пацијеткиње које су победиле рак дојке под именом „Ја то могу“, била је управо та, да је превентива кључна. Више од 150 жена, више од 20 удружења, више од 50 лекара из региона, иностранства и наше земље присуствовало је конгресу.

Ана Дорник је победила канцер, а у тој борби сада помаже другима. Она је председница удружења „Жена уз жену“.

Рак дојке је открила на систематском прегледу 2020. године, а Ана каже да је имала навику да редовно иде на контролне прегледе. Она је за серијал Рак је излечив, рекла да се, када се рак дојке открије на време, квалитет живота жене се не мења.

Ипак, она је на жалост морала да уради радикалну мастектомију, након чега је уследила хемиотерапија.

Мајка двоје деце каже да се током лечења осећа нека врста емотивне празнине и да је то оно што јој је најтеже пало, иако је на крају научила да том празнином – влада, а у тој великој борби јој је снагу и храброст давала чињеница да је мајка, а важна је била и подршка сестре.

Као председница удружења „Жена уз жену“ каже да је поносна на први регионални конгрес, чији је циљ, између осталих да се организују заједничке иницијативе у корист пацијенткиња, али и да лечење постане доступније и физички ближе. Дорник поручује да је рак – заиста излечив.

Све више жена долази на прегледе и без позива

Највећи број оболелих од малигних болести лечи се у Институту за онкологију и радиологију Србије у Београду.

Професор др Иван Марковић, шеф Хирургије на Институту каже да се последњих пар година уради око 7.000 операција годишње на преко 4.000 пацијената.

„У току короне а и после тога, велики број интервенција смо успели, да кажем пежоративно, да пребацимо на дневну хируршку болницу што је негде заиста и тренд у свету, тако да је практично за скоро две трећине број операција које се обаве, онколошких, радикалних, и довољно безбедних, тако да пацијенти исто поподне или евентуално сутрадан могу да иду кући“, рекао је проф. др Марковић.

Додаје да су сви малигнитети у порасту, али, гледајући светску статистику, тај пораст је константан, рачуна се из деценије у деценију, и пре свега се бележи повећан број карцинома дојке.

„Откривање тог карцинома код млађих жена је можда чешће, али то је дефинитно нешто што је наш утисак на Институту. Такође ту је и пораст диферентованих тироидних карцинома, као и присутна последица нуклеарних акцидената“, додаје професор Марковић.

„Имамо доста пацијенткиња које су самоиницијативно, или почеле са самопрегледима, или одлазе на радиолошке прегледе и хируршке, односно клиничке прегледе и у ранијим годинама и без позивања“, каже професор и додаје да рани стадијуми болести у онкологији јесу они који су операбилни и тада је хирургија најчешће прва опција. Ипак, наглашава да свака сумња на малигнитет мора бити доказана биопсијом, јер код многих карцинома има различитости, што утиче на начин лечења, што указује на важност мултидисциплинарног лечења.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво