Читај ми!

Нови лек против валунга - револуција за жене у менопаузи

Стручњаци предвиђају да би препарат фезолинетант који је већ одобрен у Сједињеним Државама могао бити прави „блокбастер“ за хиљаде жена које се у периоду менопаузе муче са налетима врућине.

Нови лек против валунга - револуција за жене у менопаузи Нови лек против валунга - револуција за жене у менопаузи

Како предвиђају водећи стручњаци, нови лек који делује директно на мозак и спречава појаву валунга, унеће праву револуцију у отклањању нуспојава менопаузе.

Пошто је у Сједињеним Државама већ одобрен први нехормонски лек за проблеме које носи менопауза, а који је произвела компанија „Астелас фарма“, стручњаци сматрају да ће овај лек потпуно трансформисати живот стотине хиљада жена.

Лек, фезолинетант, је одобрен у САД 12. маја, а ускоро би могао би да буде одобрен за употребу и у Европи и Великој Британији до краја године.

„Овај лек ће бити прави блокбастер“, сматра професор Валџит Дило, ендокринолог са Краљевског колеџа у Лондону који је водио пионирско испитивање 2017. које је утрло пут за развој лека. „Ради као прекидач. У року од дан или два валунзи нестају. Невероватно је колико добро ови лекови делују. То ће потпуно променити живот женама.“

Ефикасан и брзо делује

Лек, који испитује и Европска агенција за лекове (ЕМА), делује тако што блокира мождани протеин назван неурокинин-3 који игра јединствену улогу у регулисању телесне температуре код жена у менопаузи.

Велико клиничко испитивање фезолинента објављено у марту показало је да је, након 12 недеља употребе, смањио учесталост налета врућине за око 60 одсто код жена са умереним или тешким симптомима, у поређењу са смањењем од 45 одсто код оних које су примале плацебо. Жене су такође рекле да је лек смањио јачину валунга и побољшао квалитет сна.

„Оно што је заиста невероватно у вези са овим лековима је колико брзо делују и колики ефекат имају“, наглашава професор Ричард Андерсон, један од директора Центра за репродуктивно здравље Универзитета у Единбургу. „Обично, естрогену је потребно неколико недеља да би имао ефекат. Са овим, жене осећају побољшање и после прве таблете.“

Валунзи утичу на свакодневни живот и сан

Око 70 одсто жена које пролазе кроз менопаузу доживљава нагле налете врућине, а 10 до 20 одсто их описује као „скоро неподношљиве“ и наводи да озбиљно утичу на свакодневни живот и сан, и то је симптом који углавном наводи жене да затраже лекарску помоћ. Поједине жене уз валунге осећају и вртоглавицу и убрзан рад срца.

Пошто нови лек делује директно на пут контроле температуре, он не надокнађује естроген, који нагло опада у менопаузи, и зато неће утицати на шири спектар симптома које неке жене доживљавају, укључујући умор, слабост мишића и костију, вагиналну атрофију и промене расположења.

Напредак на овом пољу долази након деценија мукотрпног истраживања америчке неуропатолошкиње, професорке Наоми Ренс, која је идентификовала специфичну групу неурона који се увећавају у мозгу жена у менопаузи. Она је даље открила, мерећи мале температурне варијације у реповима лабораторијских мишева, да ови неурони ослобађају протеин неурокинин-Б, који може изазвати налете врућине.

„Схватила сам да би разумевање можданих кола која контролишу таласе врућине могло бити корисно у проналажењу нових препарата, али нисам ни помишљала да ће се то десити за мог живота“, каже професорка Ренс. „Била сам одушевљена када сам сазнала да је Агенција за лекове одобрила лек, делимично и зато што то показује како базична научна истраживања доводе до клиничких примена.“

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво