Читај ми!

Певачица Марина Тадић месецима била у вештачки изазваном климаксу због ендометриозе

Ендометриоза је гинеколошки проблем са којим се данас сусреће немали број жена. Како долази до овог поремећаја, колико је ово стање опасно и како се може решити, за „РТС ординацију“ говорила је гинеколог др Биљана Живаљевић, а како се борила са овим здравтсвеним проблемом открила је певачица Марина Тадић. 

Болне менструације, болни сексуални односи, проблеми са зачећем, само су неки од симптома на које се пацијенткиње које имају ендометриозу најчешће жале. Сви ови симптоми не морају подразумевати ендометриозу, због чега гинеколози саветују редовне прегледе као једини начин да се ово стање благовремено открије.

Певачица Марина Тадић открила је 2015. године, током редовног гинеколошког прегледа, да на јајнику има промене које упућују на ендометриозу.

Била сам код гинеколога на прегледу у јануару, а у децембру када сам дошла он је рекао да имам ендометриозу. Моји циклуси јесу болни, али нисам имала симптоме ендометриозе“, наводи певачица и појашњава да је одувек имала болне менструлане циклусе и додала да је тада од лекара сазнала да се ендометриоза брзо шири и да се може десити да оде на плућа, па чак и на мозак. Тада је одлучила да чује мишљење и других лекара.

„Потражила сам мишљење још два доктора. Један доктор је био за инјекције, други је рекао да ће се то смањити, а расло је. Зато сам се одлучила за свог доктора и оперисана сам 2015. године“, наводи Марина.

Реч гинеколога

„Ендометриоза је болест данашњице и пуно девојка има ендометриозу. Долази до ситуације, да ендометријум, односно слузница материце, уместо да изађе са менструалном крвљу ван, настани се било где у организму. Најчешће је то јајник, може да се јави и на мозгу, на плућима и на кичменим пршљеновима, али то су ретке ситуације", истакла је докторка Живаљевић.

„Не зна се узрок настанка ендометриозе, али ендоментриозу морамо држати под контролом. Зато што је ендометриоза један од главних узрочника стерилитета. Најчешће се открива случајно, али често пацијенткиње кажу да имају болне односе и болне менструације. Врло је карактеристично да се болна менструација јавља при карају менструације, четвртог, петог дана циклуса“, додаје докторка.

Др Биљана Живаљевић: Ендоментриоза не значи априори болне циклусе

Могу да буду болни односи, може да прође без тегоба и да се на ултразвучном прегледу, сасвим случајно, установи да постоји ендометриотична циста.

Понекад имамо дисеминована огњишта ендометриозе (расејана), по целој малој карлици, то је четврти стадијум ендометриозе. Ту имамо велики проблем зато што се ендометрична жаришта стварају свуда по малој карлици, тада настају многобројне прираслице које праве проблем око стерилитета, односно око зачећа, рекла је докторка.

Који су симптоми ендометриозе

Од потпуно благих симптома, потпуно уредних циклуса, до врло озбиљних симптома, наводи докторка, па до тога „да мала карлица толико боли да пацијенткиња не може да седи, да има бол приликом дефекације (пражњења црева), приликом мокрења“, објашњава др Живаљевић.

Како се открива ендометриоза

Открива се редовним сиситематским прегледом. Једном годишње је обавезна системска контрола, ултразвучни преглед, колпоскопија, ПAПA тест и вагинални брис.

На тај начин ми не можемо да пропустимо било какве промене.", нагласила је докторка и поменула да се ендометриоза може десити и на грлићу, као и на ожиљку од царског реза, тада обично изазива бол.
Ендометриоза се може јавити и након трудноће. Не јавља се у менопаузи, али у репродуктивном периоду се може јавити у било које доба.

Певачица Марина Тадић – Како је изгледао процес лечења

„Верујем доктору Ненаду Димитријевићу, када ми је он рекао да то треба да урадимо, нисам имала никакву дилему. Операција је била у тоталној анестезији, после су ми испричали како изгледа операција. Они вас окрећу и ви висите, баш је катастрофално", била је искрена певачица.

После операције следи увођење у вештачки изазван климакс или трудноћа.

„После тога вам лекари саветују да затрудните. Многе девојке у том тренутку немају партнера. Онда постоји друга фаза лечења коју сам ја имала, а то је увођење у вештачки климакс. Девет месеци примате инјекције, сваки месец, исти дан и у исто време прима се инјекција која спречава циклусе. Девет месеци нисам имала циклус, држали су ме у вештачком климаксу да се цисте не би повратиле. То је била 2016. година, а своју ћерку сам родила 2020. године. Нормално сам затруднела природним путем и породила сам се на царски рез“, додаје певачица.

Не знам како сам издржала саму себе и како су људи око мене издржали

Пробудите се и у том тренутку волите цео свет, после петнаест минута кренете да се знојите, после четрдесет пет минута бисте неког убили. Онда вам је хладно, па вам је вруће, онда крене нека несносна нервоза, па се онда умирите, тако вам је наредних шест до девет месеци", поделила је своје искуство певачица.

Као жена сам била сломљена. У једном тренутку сам се опростила да нећу имати децу и одлучила сам да се посветим каријери, али све се то уреди кад треба и кад дође време. Нисам имала никаквих проблема да затрудним, кад сам пожелела тад сам и затруднела."
Имала сам одувек болне циклусе. Болни циклуси су престали када сам се породила. Месецима пре откривања ендометриозе нисам имала обилан циклус, за цео дан две до три капи. Тек кад сам се породила схватила сам како изгледа циклус код других жена, отворено је говорила о свом проблему певачица Марина Тадић.

Др Биљана Живаљевић: Ендометриоза може да се врати и након порођаја

Не постоји начин да ми сами учинимо да до ендометриозе не дође, али суштина је да некако јајнике држимо под контролом. Није свака циста за оперативно лечење, ендометриотичне цисте преко пет центиметара треба да се оперишу и углавном се оперишу лапароскопским путем, напомиње докторка.

„Трудимо се да сачувамо јајник онолико колико је могуће. Понеки пут цисте буду величине до десет центиметара и онда имамо проблем да сачувамо јајник. Али истовремено погледамо други јајник да видимо да ли ту има неких малих жаришта које би могле да пређу у ендометриотичну цисту, додаје гинеколошкиња.

Када имамо мање ендометриоме, од два до три сантиметара, онда нам је циљ да јајнике смиримо и да их држимо под контролом. То може да се уради остваривањем трудноће, тих девет месеци јајници мирују. Проблем је кад ендометриотична циста пукне и цео тај садржај се расеје, онда имамо та мала ситна жаришта која могу да нам направе проблем.

На које начине се лечи ендометриоза? Може ли се избећи вештачко увођење у климакс

„Може се избећи вештачко увођење у климакс, али да бисмо могли да укључимо било шта од терапије морамо да имамо хистопатолошку потврду дијагнозе која се добија постоперативно."

„Ако постоји мањи ендометриотична циста и у током операције се није расула, онда се може прибећи давању контрацептивних пилула које ће држати јајнике у стању мировања. Уколико има мањих жаришта ендометриозе, онда је битно да се жена заиста уведе у вештачки климакс и тада се дају те инјекције које је Марина поменула, али то је јако озбиљан лек, жена тада има потпуне симптоме менопаузе“, детаљно је појаснила др Живаљевић.

Да ли постоје неки суплементи који утиче на смањење ендометриозе

На тржишту постоје суплементи који су антизапаљенски, односно антиинфламаторни, који могу да сузбију раст ендометриотичне цисте. Ти суплементи су на бази кверцетина, куркуме и Н-ацетилцистеинске киселине. Могу да се дају и контрацептивне пилуле, али може и начином исхране да се утиче да те цисте не расту", објаснила је докторка и додала да узимањем појединих намирница, које садрже кверцетин, куркуму и Н-ацетилцистеин, може утицати на смањење ендометриотичне цисте.

Савет докторке Живаљевић: "Коријандер може да помогне, кверцетин као суплемент и куркума као добри антиоксиданти."

Зашто неке жене имају болне циклусе

Болни циклуси могу да буду изазвани различитим проблемима. Могу бити због хроничних инфекција, могу бити због сексуално трансмисивних болести (хламидија, микроплазма, уреаплазма). Може да буде због неправилног положаја материце, може да буде због хроничне инфекције ендометријума, односно слузнице материце", навела је докторка.

„На болност менструације се може утицати применом аналгетика, као и применом антизапаљенских суплемената (препарати који садрже кверцетин, Н-ацетилцистеин), док златна мака може ублажити симптоме менопаузе.

Када први пут пацијенткиња треба да дође на гинеколошки преглед

„Први преглед би требало да се обави ступањем у сексуалне односе, али маме обично своје ћерке доводе око четрнаесте, петнаесте године када циклуси постану неуредни. Тада обавимо ултразвук и обавимо разговор са тинејџеркама."

„Ендометриоза се најчешће јавља после двадесете године и углавном након ступања у сексуалне односе, иако те две ствари нису у корелацији."

Једанпут годишње је обавезан систематски гинеколошки преглед. Преглед би требало да обухвата: колпоскопију, ПAПA тест, вагинални брис, евентуално брис на сексуално преносиве болести и обавезно ултразвучни преглед, уколико ваш гинеколог не захтева другачијe. На овај начин можемо превенирати све болести и грлића, цисте на јајницима, као и карцином.", закључила је гинеколог др Биљана Живаљевић за РТС ординацију.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије