Читај ми!

Колико је опасно ако вас уједе заражени крпељ и шта треба да урадите

Уколико нас угризе заражени крпељ можемо осетити симптоме попут осипа, свраба, црвенила, али може се догодити да симптоми изостану. Последица нелечене борелиозе је Лајмска болест, тешко инфективно обољење које се може развити после уједа крпеља. Како то спречити и да ли убод зараженог крпеља подразумева и настанак болести, за „РТС ординацију“ говорила је доц. др Милена Крстић, епидемиолог са ВМА.

Сваки трећи крпељ у природи заражен је бактеријом борелијом бургдорфери. Како би се избегла инфекција овом бакетријом саветује се да се крпељ пажљиво одстрани у року од 24 часа након убода и однесе на анализу у неку од лабораторија.

Како се заштитити од убода крпеља

„Крпељи су најзаразнији у пролећно-летњој сезони, у мају и јуну месецу. Саветује се кретање бетонским стазама, избегавање непокошених терена и терена обраслих жбуњем. Лежање и седење на трави се никако не препоручује. Можете налетети на легло ларви и доћи у амбуланту са двадесет, тридесет убода крпеља, што представља проблем за одстрањивање, а тиме се повећава и могућност заражавања борелијом“, истиче епидемиолошкиња са ВМА.

„Треба носити одећу светлих боја како бисмо што лакше уочили крпеља на одећи, затим одећу дугих рукава, дугих ногавица“, додаје др Крстић и напомиње да се репеленти, средства против убода крпеља, могу набавити у апотекама. Ова средства више сати штите од убода и намењени су одраслима и деци старијој од две године.

„Јако је важно да уништавамо крпеље на кућним љубимцима, јер они могу на својој длаци да носе крпеље и приликом играња и мажења са животињама могу да пређу на човека, тада може доћи до убода“, наводи доценткиња др Милена Крстић.

Како да знамо да нас је убо крпељ

„Симптоми убода крпеља појављују се у виду црвенила око места убода, али то црвенило може некада да изостане. Убод је безболан, човек може и да не примети. Могу да се јаве и симптоми попут повишене температуре, главобоље, малаксалости, болова у зглобовима и мишићима, такође може доћи до увећања лимфних жлезда“, истиче гошћа РТС ординације.

У 20 до 30 одсто случајева људи које убоде заражениг крпељ, немају никакве симптоме и то може да представља проблем.

„У том случају се касни са дијагнозом Лајмске болести која је последица заражености човека борелијом бургдорфери. Ова болест је јако озбиљна и захвата кожу, срце, нервни систем и зглобове“, истакла је докторка. 

На који део тела се најчешће каче крпељи

„Крпељ може да се настани на било ком делу тела, али најчешће се настањују на екстремитетима, на топлим местима као што су пазух и препоне. Код деце треба посебно обратити пажњу на космати део главе, иза уха, предео пупка, па чак се некад у уху могу наћи“, објашњава др Крстић.

Да ли је опасно ако крпеља не одстранимо на време

Сваки убод зараженог крпеља не значи и обољење. Уколико реагујемо на време можемо спречити појаву лајмске болести. Ако се крпељ не одстрани на време и остане дуже од 24 часа, расте ризик од инфекције и од обољевања од Лајмске болести.

„Крпељи се хране у просеку у периоду од 24 до 72 часа. Пожељно је да га одстранимо до 24 часа како бисмо избегли убризгавање борелије. Крпељ избацује бактерију борелију бургдорфери када се насиса крви, он се храни крвљу и када је сит онда поврати свој цревни садржај и убризга борелију човеку или животињи“, напоменула је докторка Крстић.

Како се правилно одстрањује крпељ

„За одстрањивање крпеља, ако сте у могућности, увек се обратите лекару. А следећим корацима ћете сами то урадити најбезбедније: стерилном пинцетом ћете ухватити усни апарат крпеља, што ближе кожи, и лагано повлачењем навише извући крпеља. Место убода треба дензификовати алкохолом. Уколико се деси да остане усни апарат у кожи, стерилном иглом извуците рилицу из коже“, објашњава докторка.

„Јако је важно да будете стрпљиви, неће крпељ одмах изаћи. Важно је да се зна да никаква хемијска средства не смеју да се стављају на крпеља, попут ацетона, алхохола, бензина, уља. Неко користи и цигарету, паљење цигаретим никако није дозвољено. Ми ћемо навести крпеља да поврати садржај, а у том садржају се налази бактерија борелија бургдорфери", наглашава докторка

Да ли је сваки крпељ заражен борелијом

„У просеку, сваки трећи крпељ је заражен. Уколико желите да прегледате крпеља, спакујте га у посудицу са мало воде и што пре транспортујте до лабораторије која ради ову анализу. На основу налаза присуства борелије у крпељу, лекар ће знати да ли треба да уведе антибиотик или не. Уколико је крпељ заражен започећемо са терапијом“, закључила је у разговоруза РТС ординацију епидемиолог доц. др Милена Крстић.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара