Читај ми!

Хемофиличари на маратону, како уз иновативне терапије може да се победи опака болест

У Србији са хемофилијом живи око 900 особа, а од тога је 170 деце. Ретка болест која наноси огромну штету зглобовима данас може да се лечи операцијама и иновативним терапијама, због чега пацијенти могу да живе нормалан живот.

Удружење хемофиличара Србије у склопу обележавања Светског дана хемофиличара планира низ активности, а једна од главних је учешће у Трци задовољства на Београдском маратону.

„Желимо да пошаљемо поруку да особе са хемофилијом и осталим ретким поремећајима крви могу функционисати и живети потпуно нормално уз адекватно лечење и примену терапије“, каже председник Удружења хемофиличара Србије Дејан Петровић.

Маратон као и живот хемофиличара има доста препрека, а да би особе са том ретком болешћу успеле да их преброде, потребна им је помоћ.

„Један од видова болести је ортопедска хирургија, којом се решава проблем пацијената са значајним оштећењима зглобова. Уз ту интервенцију они се враћају нормалном животу“, истиче Петровић, додајући да ће неки од њих истрчати Трку задовољства.

И он сам је прошао операцију колена, која су му страдала због хемофилије, а без тога, како каже, сигурно не би могао да трчи данас. Такође наводи да и даље има оних који још чекају на операцију.

Професор Предраг Миљић са Клинике за хематологију објашњава да је хемофилија урођена болест коју карактерише склоност ка крварењу, које се најчешће јавља у зглобовима, попут колена, лакта, скочног зглоба…

Та крварења не само да изазивају бол, већ врло брзо доводе до тешких оштећења зглобова због чега болесници, ако се адекватно не лече, већ од ране доби постају тешки инвалиди са боловима.

Због тога ортопедске интервенције замене зглобова помажу пацијентима да се врате у нормалан живот.

„Нове терапије су коренито промениле живот особама са овом болешћу. Данас деца на адекватној терапији немају поновљена крварења и могу да одрастају у потпуно здраве особе. Чак и код одраслих особа са оштећеним зглобовима иновативне терапије значајно унапређују квалитет живота што показује и њихово учешће на маратону“, истиче Миљић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво