Читај ми!

Анеуризма трбушне аорте откривена на време чини разлику између живота и смрти

Пуцање анеуризме трбушне аорте једно је од најтежих здравствених стања. Да би се открило на време, важна је превентива. Ултразвук стомака урађен је за мање од две недеље код 4.500 грађна, а код њих 150 откривена анеуризма трбушне аорте. Сви старији од 50 година и сутра могу на преглед у кругу Клиничког центра Србије, иза зграде Неурохирургије.

Прегледи у кругу Клиничког центра Србије у две мобилне ординације. У реду стрпљиво чекају старији од 50 година. Због великог интересовања, још два пункта су у Клиници за неурохирургију.

„Драго нам је да је велики одзив грађана на скрининг да се од јутрос само у КЦС прегледало више од 350 људи, углавном без икаквих симптома. Биће и данас и сутра прегледи“, каже проф. др Јовица Миловановић, заменик директора Универзитетског клиничког центра Србије.

У претходних десетак дана, у седам градова прегледано је више од 4.500 људи. Откривено је 150 анеуризми.

Највећи број откривених анеуризми су оне које још нису за операцију, негде двадесетак ће бити за операцију ове године, четрдесетак у наредне две-три, а остале ће се пратити. У земљама које раде скрининг мушкарци старији од 65 година су циљна група и тамо је учесталост четири посто, код нас је учесталост у тој групи 13 посто“, истакао је др Игор Кончар, васкуларни хирург УКЦС.

Ако анеуризма пукне, у 80 одсто случајева оболели умире на лицу места и то је један од 15 најчешћих узрока смрти и код нас и у свету.

Сваке године оперишемо између 80 и 90 руптурираних анеуризми трбушне аорте од око 110 у целој Србији. То је огроман проблем. Када се на време открије анеуризма трбушне аорте и насложеније анеуризме које ми елективно оперишемо имају стопу компликација и смртност између једног и три процента“, рекао је др Марко Драгаш са Клинике за васкуларну хирургију УКЦС.

„Мислим да је ово била права акција и Министарство здравља заједно са Институтом за Јавно здравље 'Батут' мора наћи начина да се ово настави и у свим оним градовима у којима није спроведено до сада“, нагласила је министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

И министарка је урадила ултразвучни преглед абдомена. Колеге су јој саопштиле да нема разлога за бригу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво