Читај ми!

Могу ли се ултразвучним прегледом стомака открити све промене

Један од прегледа који се обавља на годишњем систематском прегледу је ултразвук стомака. Он може много тога да покаже, али не виде се сви органи у стомаку и не могу се увек уочити све промене. Шта се може утврдити ултразвучним апаратом, у „РТС Ординацији” је открио радиолог др Владимир Синицки.

Припрема за ултразвучни преглед стомака

Пацијентима се саветује, најбоље би било шест до осам сати пре прегледа да не једу, да је празан стомак. Увек је добро да тај преглед одрадимо у јутарњим часовима, то је и најлакше за пацијенте, а за мокраћну бешику је потребно да попију три до четири чаше воде једно 45 минута пре прегледа, да би бешика била пуна и да може да се види њен волумен, капацитет и неке промене, ако их има, објаснио је радиолог др Синицки.

Објашњава и да се ултразвуком абдомена не могу видети неки шупљи органи као што су желудац, танко и дебело црево.

 Шта ултразвук може да открије?

„Постоје ситуације када ми имамо изоехогене промене на јетри, а то у преводу значи да промене нису видљиве, да изгледају као ткиво јетре, али то су ређи случајеви. Ми можемо да видимо, значи, ултразвучним прегледом јетре и промене као што су цисте, као што су хемангиоми, као што су неке калцификације на јетри, можемо да имамо и промене на жучној кеси, као што су полипи, као што су каменчићи, као што је муљ у жучној кеси. То се све види ултразвучним прегледом, наводи др Синицки и додаје да је панкреас некад теже видети, уколико пацијент није добро припремљен и ако има доста гасова.

Овим прегледом се добро види и абдоминална аорта. Посебно код старијих пацијената, који имају хипертензију, јако је битно да ли имају неку анеуризму абдоминалне аорте, односно проширење великог крвног суда у стомаку. Уколико имају анеуризму, то може довести до руптуре крвног суда, односно пуцања, што је врло опасно и може довести до фаталних последица.

Може се десити да абдоминална аорта буде у реду годинама и да се одједном појави анеуризма

Радиолог је објаснио да се то може десити код пацијената који имају повишен крвни притисак и да се њима саветује ултразвучни преглед стомака једном годишње.

Код ултразвучног прегледа стомака се прво креће од јетре, мери се величина јетре и гледа се да ли постоје неке промене на њој. Затим се прегледа жучна кеса и проверава се да ли постоје полипи, муљ или неке друге промене. Уколико постоји карцином, то се може видети ултразвуком. Такође, може се видети и слезина и да ли на њој постоје неки хемангиоми, цисте, да ли је дошло до повећања слезине.

Колико информација о простати даје ултразвук, да ли се могу открити све промене и опасности?

„Ултразвучни преглед простате је само један од прегледа који раде уролози. Ми као радиолози, можемо да видимо да ли постоје неке фокалне промене, да ли постоји хиперплазија простате, односно увећање простате и након тога можемо да посаветујемо, уколико постоји потреба пацијента да оде на детаљнији уролошки преглед, објаснио је др Синицки.

Шта је фокална лезија?

Доктор Синицки објашњава да је добро када у извештају лекара пише да нема фокалних лезија, то значи да нема патолошких промена на неком органу. Уколико се деси да постоји фокална лезија, онда се испитује о каквој се промени ради, да ли је она бенигна или малигна.

Да ли се код особе која има проширење абдоминалне аорте јављају јача пулсирања на средини стомака?

Радиолог др Владимир Синицки, на крају гостовања у РТС Ординацији, наглашава да је пулсирање важан симптом и саветује да уколико неко осети јаче пулсирање на стомаку треба да оде на ултразвучни преглед абдомена и провери величину абдоминалне аорте и њене зидове.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара