Како одабрати прави препарат против хемороида

Проблем са хемороидима је веома непријатан, било да су тек у зачетку или да су озбиљно узнапредовали. Прво што већина људи ради је да оде у апотеку и затраже маст или крему за умирење шуљева. За „РТС ординацију“, о проблему који многима ствара нелагоду, говорила је Ивана Пајић, магистар фармације.

Хемороиди представљају натечене капиларе који се налазе унутар ректума или изван ануса. Многи имају предиспозицију ка настанку овог проблема, а чести узроци буду и трудноћа, дуготрајно седење и хронични затвор. Изазивају бол, свраб и крварење, а све ове непријатности могу се успешно контролисати биљним препаратима из апотека.

Које препарате можемо применити када имамо проблем са хемороидима?

„У основи масти, крема и гелова налазе се екстракт лековитих биља. Обично имамо хамамелис, херба хајдучке траве, дивљег кестена и уље питоме нане. Они су растворени у масној подлози. Те супстанце имају противупално и регенеришуће дејство на оштећену слузокожу, док масна подлога олакшава пражњење црева“, објашњава фармацеуткиња Ивана Пајић.

„Примењују се обично два до три пута дневно. Препорука је да се примењују након пражњења црева и након хигијене те оштећене слузокоже“.

Када се очекују први ефекти након примене овакве или сличне терапије?

„Савет је да се симптоми прате у року од седам дана. Уколико се не повуку, савет је да се пацијенти јаве лекару.“

„Логика је у основи да се креме, гелови и масти примењују на спољашње хемороиде, док се супозиторије користе за унтрашње хомороиде. Пошто су масти, креме и гелови у туби, постоје апликатори којима могу да се апликују унутар аналног отвора“, додаје фармацеуткиња.

„Обично се у супозиторијама налазе активне материје пореклом од биљака које се налазе и у другим препаратима које смо поменули. Постоје супозиторије са кантарионом које омогућавају регенерацију оштећене слузокоже, али делују и противупално.“

Да ли то значи да сви препарати делују локално на слузокожу, а не на проширени крвни суд који је често узрок појаве хемороида?

„У оквиру неких препарата налазе се активни принципи који повећавају еластичност капилара и јачају зидове тих капилара који су склони пуцању. Тако да, поред антиупалног ефекта, постоји и ефекат превенције да не би поново дошло до пуцања капилара“, наводи Пајићева.

Да ли чајна мешавина може да утиче на хемороиде?

„У оквиру чајне мешавине налазе се херба ждраљевине, херба русомаче, корен зечијег трна, екстракт дивљег кестена, хајдучке траве. Ови активни принципи делују противупално, омогућавају регенерацију слузнице хемороида и делују на јачање зидова капилара. У саставу ове мешавине налази се и семе лана, то је активни принцип који у себи садржи велику количину слузи, та слуз облаже црева и олакшава њихово пражњење.“

Колико времена је потребно да чај почне да делује? Да ли се чај може комбиновати са препаратима за хемороиде?

„Чај може да се комбинује са препаратима који се примењују локално и нека препорука је да све што се употребава без савета лекара употребљава се до седам дана. Уколико се не повуку симптоми потребно је обратити се лекару. Што се тиче мера опреза, трудницама се не саветује употребна овог чаја пре него што се посаветује са својим гинекологом. У састав чаја улази и семе лана које је богато слузима, може да дође у интеракцију са другим лековима које пацијент користи“, нагласила је фармацеуткиња Ивана Пајић и посаветовала додатну меру опреза код особа које узимају лекове за већ постојећа обољења. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво