Читај ми!

Сваки други човек на планети биће гојазан до 2035. године

Светска федерација за борбу против гојазности упозорила је да ће више од половине људи бити класификовано као гојазно до 2035. године, уколико се не предузму хитни кораци против тога.

Више од четири милијарде људи биће погођено овим проблемом, а посебно угрожена биће деца, истиче се у извештају.

Осим тога, очекује се да ће стопа пораста људи са прекомерном тежином бити највећа у сиромашним и средње развијеним земљама Африке и Азије.

Економски аспект је такође поражавајући – до 2035. гојазност ће годишње коштати глобалну економију четири билиона долара.

Председница федерације професор Луиз Баур описала је извештај као јасно упозорење земљама да одмах реагују и избегну или ублаже последице у будућности.

У извештају се посебно наглашавају растуће стопе гојазности код деце и тинејџера, које ће бити двоструко веће од оних из 2020. године.

Тај тренд је посебно забрињавајућ и власти широм света морају да ураде све што могу да не остављају будућим генерацијама да решавају катастрофалне здравствене, друштвене и економске последице.

Да читава ситуација буде гора, девет од десет земаља са највећим порастом гојазности чиниће сиромашне и средњеразвијене државе Африке и Азије.

Главни разлози су да исхрану све више чини високо прерађена храна, седентарни начин живота који подразумева мањак кретања, слабија контрола ланца снабдевања храном и слабије опремљени здравствени системи који би помогли у едукацији и директном решавању проблема гојазности.

Сиромашне земље су најчешће најмање способне да реагују на проблем гојазности и њених последица.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво