„Шећерна водица“ за бистрију главу

Разна слатка безалкохолна пића, нарочито она са мехурићима, налазе се на „црној листи“ свих заговорника здраве исхране. Ипак, једна студија је показала да пре доношења важних одлука у животу треба да „тргнете“ неки сок или газирано пиће пуно шећера, да би вам се глава разбистрила.

Запослени који желе да са шефовима преговарају о повећању плате претходно треба да попију сок или газирано пиће са шећером, поручују амерички научници.

Студија коју су спровели научници са Универзитета Јужне Дакоте показала је да пораст шећера у крви доприноси доношењу смирених и мудрих одлука, док недостатак глукозе води до импулсивних потеза.

У анкети, у којој је учествовало 65 студената, научници су поставили серију питања са циљем да учесници изаберу да ли ће извесну своту новца да добију сутра, или да се одлуче за већу суму, али нешто касније.

На половину питања учесници су одговарали празног стомака, а на другу половину након што су попили газирано пиће са шећером или заслађивачем.

„Десет минута након што су попили пиће са шећером, учесници су се радије одлучивали за већу суму коју ће касније добити", каже Сјао-Тјан Ванг, један од психолога који су спровели студију чији су резултати објављени у часопису "Psychological Science".

„То је као при јелу: ако имамо повећану количину шећера у крви, можемо дуже да чекамо до следећег оброка", објаснио је научник.

„Студију смо спровели како бисмо сазнали да ли количина шећера у крви регулише не само навике у исхрани, већ и доношење одлука. Другим речима, да ли можемо дуже да чекамо како бисмо добили више новца ако је количина шећера већа. Открили смо да је одговор да", прецизирао је Сјао-Тјан Ванг, који је руководио истраживањем заједно са психологом Робертом Двораком.

Учесници истраживања који су попили пиће са заслађивачем реаговали су импулсивно и бирали мању своту новца у краћем временском периоду.

„Пића са ознаком 'лајт' телу шаљу поруку да је у 'енергетској кризи'. Реагујући, тело покушава да одмах дође до нечега што је доступно. Дакле, 'лајт' пића подстичу импулсивност", закључио је амерички научник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво