Читај ми!

Главни разлог зашто људи избегавају брзу храну – кривица

Сваког дана, отприлике један од три одрасла Американца једе брзу храну. Многа истраживања сугеришу да брза храна није добра и да је повезана са епидемијом гојазности која погађа милионе људи у САД, међу низом других проблема везаних за здравље.

Према новом истраживању, главни разлог зашто људи избегавају брзу храну није само зато што је нездрава. Уместо тога, мотив је и осећање кривице.

У новој студији која је анкетирала преко 300 испитаника путем онлајн упитника, истраживачи су покушали да идентификују кључне факторе који разликују људе који су себе идентификовали као редовне потрошаче брзе хране или нередовне потрошаче.

„Недостатак у истраживању је што су разлози за неконзумирање брзе хране релативно непознати, осим анегдотских претпоставки да низак нутритивни квалитет брзе хране може обесхрабрити потрошњу брзе хране", истакао је тим предвођен аутором и истраживачем угоститељског менаџмента Кивоном Лијем са Државног универзитет Кент у Охају.

Иако је квалитет исхране или његов недостатак фактор у главама људи када размишљају о брзој храни, то је само једна од многих потенцијалних ствари које разматрамо када тражимо следећи оброк.

У анкети, од испитаника је затражено да наведу колики значај придају низу ствари које се односе на брзу храну, укључујући функционалне вредности и емоционалне вредности, задовољство, као и бригу ризика од тровања храном, до забринутости за добробит животиња и утицаја производње брзе хране на животну средину.

Користећи низ статистичких техника за балансирање и тумачење сирових података, истраживачи су пронашли два кључна дискриминаторна фактора, који су идентификовали нередовне потрошаче брзе хране.

Први фактор је била њихова пријављена тенденција да конзумирају брзу храну у „случајним ситуацијама" које су донекле изван њихове контроле - као што су тренуци временског притиска, када путују,када понестаје хране код куће или у тренуцима стреса. Насупрот томе, људи који се добровољно одлучују да редовно једу брзу храну вероватно то не чине „случајно".

Али то је други дискриминирајући фактор за нередовне потрошаче брзе хране који јасније објашњава зашто не једу брзу храну.Према анализи, оно што их највише тера да се уздржавају је... кривица.

„Нередовне потрошаче може окарактерисати тенденција да се осећају кривим због конзумирања брзе хране и осећају се оствареним када не конзумирају брзу храну", објашњавају истраживачи.

„Занимљиво је да нездравост, која је као главни проблем брзе хране и која се анегдотски претпоставља као главни разлог за избегавање брзе хране, није била пресудна на дискриминацију редовних и нередовних потрошача.

Истраживачи признају да је величина узорка њихове студије била релативно мала, а самим тим је потребни опрез приликом генерализације њихових резултата.

Поред идентификације дискриминирајућих фактора који уписују нередовне потрошаче, истраживачи су такође извукли неке од кључних фактора који разликују брзе хране: посебно практичност и укус, забринутост због потенцијалне несигурности брзе хране (која вероватно више омета ваш ум ако сте врста особе која једе пуно различите хране).

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара