Научници закључили – црвено месо вратити на трпезу

Због сумње да изазива рак, дијабетес или болести срца, већ годинама се саветује избацивање из исхране или само минимално уношење црвеног и прерађеног меса. Нове смернице доносе преокрет.

На радост љубитеља меса, шницле се враћају на трпезу. Избацивање црвеног и прерађеног меса из исхране доноси занемарљиво мало здравствених користи, резултати су детаљне анализе бројних истраживања спроведених широм света.

Ови закључци у супротности су с досадашњим прехрамбеним саветима водећих међународних стручних служби.

„Међу 12 насумичних контролисаних испитивања, која су обухватила 54 000 људи, нисмо пронашли статистички значајну или важну повезаност за ризик од срчаних болести, рака или дијабетеса за оне који конзумирају мање црвеног и прерађеног меса“, наводи др Бредли Џонсон један од коаутора студије.

По овим анализама, већина одраслих људи у Северној Америци и Европи може и даље да једе црвено и прерађено месо три или четири пута недељно, тврди скуп стручњака који су на темељу анализе дали нове препоруке.

„Вегетаријанци и они који не једу пуно меса такође имају сличне здравствене проблеме, тако да користи од избегавања меса нису утврђене. Ако и постоје, врло су мале“, додаје др Џонсон.

Ове налазе, потврдила су и многа опсервацијска истраживањима која су обухватила милионе људи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. јул 2025.
° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом