Толеранција пада са порастом температуре

Иако 35 степени Целзијуса за Србију више није изненађење, за људски организам и даље јесте. Временске промене утичу и на тело и на психу.

Због високих температура мање спавамо, више се нервирамо, имамо слабију концентрацију.

„Овај период године доноси високе температуре, које нас чине додатно раздражљивим. То доводи до тога да лошије спавамо, а уз то смо и мање функционални. Очекујемо обавезе, које са мање ефикасности завршавамо. То је нешто што се очекује и код здравих и код оних са менталним тегобама“, објашњава др Горан Ђинђић, психијатар на клиници „Лаза Лазаревић“.

Све нас нервира – од чекања у редовима преко гужве у градском превозу до нагомиланих обавеза на послу. Како жива у термометру расте, тако пада наш праг толеранције.

„Када смо раздражљиви онда смо и свадљивији, имамо низак праг толеранције, теже се контролишу емоције. То стање доводи до теже контроле импулса“, истиче Ђинђић.

То потврђује и статистика клинике „Лаза Лазаревић“. Ових дана непрекидно раде.

„Ово време јесте сезона када ми имамо повећан број пацијената, најчешће су то оболели од биполарног афективног премећаја, сви хронични психијатријски пацијенти због дехидрације, повећане темперетауре и погоршавају базично стање. Сваког дана се прегледа 40 људи у служби ургентне психијатрије која ради 24 сата, 365 дана, а у диспанзеру око 100“, наводи доц. др Ивана Сташевић Карличић, директорка клинике „Лаза Лазаревић“.

Према њеним речима, најбољи рецепт да се сачувају живци је да се слободно време што више користи за опуштање, окруживање пријатним дружењем и боравком поред воде.

„Ако се несаница понови, лошија контрола понашања импулса, немогућност да се изнесе радни дан би били први моменат када бисмо морали да потражимо помоћ пихијатра“, истиче Ивана Сташевић Карличић.

Сви људи који се лече психијатријски треба да узимају терапију, избегавају сунце и иду на редовне контроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво