Не лечи депресију, али јача либидо

Утврђено је да лек који је "пропао" као антидепресив може да помогне јачању либида код жена у менопаузи. Медији га већ називају "женском вијагром", али многи стручњаци напомињу да је смањење сексуалне жеље код жена сувише комплексан проблем да би се решио само узимањем пилула.

Клиничка испитивања новог лека "флибансерина", првобитно развијеног за лечење депресије, показала су да би он могао да утиче на жене код којих је смањен полни нагон (либидо).

"'Флибансерин' није био нарочито добар као антидепресив, али су проницљиви истраживачи утврдили да је код лабораторијских животиња, као и код пацијената на којима је тестиран утицао на јачање либида", објаснио је професор Џон Торп са Универзитета у Северној Каролини у изјави за британски "Дејли мејл".

То једињење које је развила немачка фармацеутска компанија "Берингер Ингелхајм" било је предмет три клиничка испитивања обављена на 1.378 Канађанки и 634 Европљанке, пренели су француски медији.

Учеснице у испитивању, које су све биле у менопаузи и са дијагностикованим смањењењем полног нагона, биле су подељење у две групе од којих је једна узимала "флибансерин", а друга плацебо - лажни лек.

Резултати клиничких испитивања су показали да је узимање "флибансерина" у статистички значајној мери појачало ослабљени либидо испитаница.

Научници су констатовали да "флибансерин", као и неки други "серотонинергијски" антидепресиви, делује на неуротрансмиторе, преносиоце нервних импулса, у мозгу што утиче на ниво хормона серотонина који утиче на регулисање осећаја анксиозности (узнемирености).

"Флибансерин", међутим, има специфично својство да може посебно да делује на неуротрансмиторе који утичу на жељу за полним односима, истакла је проф. др Илејн Џоли, која је учествовала у спровођењу истраживања.

Либидо је повезан са целокупним функционисањем организма и његово слабљење је нормална последица старења.

Иако је у појединим медијима на Западу већ назван "женском вијагром", многи стручњаци наглашавају да је губитак сексуалне жеље код жена сувише комплексан проблем да би могао да се реши само узимањем пилула.

Поред тога, за разлику од "вијагре" која делује у кратком року, "флибансерин" даје резултате само ако се узима редовно најмање неколико недеља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво