Човек завршио у ургентном због најљуће папричице на свету

Тридесетчетворогодишњак који је појео најљућу папричицу на свету, током једног такмичења у држави Њујорк, завршио је у ургентном центру због акутног сужења крвних судова у мозгу.

Изузетно јаке главобоље уследиле су данима након конзумирања папричице познате као каролина рипер.

Његов случај објављен је у специјализованом издању часописа Би-Ем-Џеј кејс рипортс и чини га првим таквим на свету.

Доктор који га је прегледао издао је упозорење да се свако ко једе сличне папричице одмах јави лекару уколико осети главобољу.

Дијагностикован му је Кол–Флемингов синдром – стезање крвних судова који снабдевају мозак крвљу.

Снажан бол у врату праћен скоро ошамућујућим налетима главобоље од по неколико секунди, трајао је неколико дана.

Бол је био толико јак да је човек по пријему у ургентни центар тестиран на бројна неуролошка стања, али су сви резултати били негативни.

Скенер главе показао је да је неколико артерија у мозгу стегнуто, што је докторе нагнало да констатују Кол–Флемингов синдром.

Папричица каролина рипер најљућа је љута папричица на свету са невероватних 1.569.300 топлотних јединица на Сколвиловој скали. Поређења ради, такође изузетно љута папричица – халапењо, има од 2.500 до 8.000 јединица на истој скали.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом