Ево зашто вештачки заслађивачи повећавају апетит

Због ниске калоричне вредности, вештачки заслађивачи препоручују се особама које су на дијети, онима с прекомерном тежином и особама које болују од дијабетеса. Међутим, нова студија аустралијских научника показала је да заменски заслађивачи заправо стимулишу апетит и подстичу конзумацију додатних 30 одсто калорија кроз храну.

Ево зашто вештачки заслађивачи повећавају апетит Ево зашто вештачки заслађивачи повећавају апетит

Разна истраживања на животињама и људима показала су да конзумирање вештачких заслађивача може створити осећај глади и реално повећати апетит. Тек је нова, oбимна студија вођена од стране стручњака Центра „Чарлс Перкинс“ при Универзитету у Сиднеју, а у сарадњи са Институтом за медицинска истраживања „Гарван“, открила зашто долази до ове појаве.

Милиони људи у свету редовно користе сукралозу, вештачки заслађивач ниске калоричне вредности. Већина таквих заслађивача добија се из сахарозе, а међу најпознатијима су аспартам, калијум ацесулфам, неотам, натријум цикламат и сахарин.

Тестирања спроведена на мувама, којима су током пет дана давани вештачки заслађивачи, показала су да су ови инсекти након хроничне изложености заслађивачима, били хиперактивни, да су патили од инсомније, од нетолеранције на глукозу, да су имали већу потребу за слатким, као и појачан апетит те су конзумирали више калорија.

Научници су установили да вештачки заслађивачи мењају начин на који мозак перципира укус слатког на нивоу центара за награђивање – појачавао га је, створивши неравнотежу између нивоа „правог шећера“ и нивоа глукозе, што је организам подстицало на конзумирање још више шећера.

Када конзумирамо „прави шећер“ у мозгу се ослобађа допамин, а у крви расте ниво глукозе.

У случају вештачких заслађивача, допамин подстиче осећај задовољства, но, с обзиром на то да заслађивачи не садрже шећер не расте ниво глукозе у крви, због чега организам као надокнаду тражи калорије из хране.

Резултати теста били су исти и код пацова, и објављени су у часопису Cell Metabolism.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. јул 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом