Рак коже лечимо као пре 40 година

На сваких 10 година број оболелих од меланома се удвостручава. Један је од најчешћих малигних тумора, а забрињава и то да се све чешће јавља код особа од 15 до 29 година. И у Србији расте број ноовоткривених случајева, годишње их буде око пет стотина. Осим тога, забрињава и то што је пацијентима у доступна терапија коју одавно више нико у свету не користи. Лечимо рак коже исто као пре 40 година.

Саво Пилиповић, има 45 година. Меланом му је дијагностикован пре четири године. Тада су му отклоњене поткожне метастазе, али су се после годину и по дана појавиле у плућима, костима, надбубрежној жлезди. Захваљујући својој докторки са Војномедицинске академије, и родбини која живи у Немачкој, укључен је у клиничку студију и има најсавременију терапију.

„Да нема те студије, ми се никада не бисмо упознали, дакле, то је реалност и велики проблем пацијената у Србији“, каже Саво.

Докторка Сузана Матковић са Института за онкологију и радиологију Србије указује да немају нове лекове било да се ради о имунотерапији или таргет терапији. Истиче да су се обраћали Фонду и Министарству.

„То се ради већ годинама, и преко клиника, одбора, основано је удружење. Из свих оружја нападамо, не би ли добили макар једну линију нових лекова“, каже Матковићева.

Уз терапију једино доступну у Србији, пацијенти са метатстатским меланом не живе дуже од пола године до годину дана. Прва, друга или трећа линија савремених лекова продужава живот. Ти лекови доступни су пацијентима у региону, не и у Србији.

„То јесте на неки начин фрустрирајуће за лекаре који раде са оболелима од метастатског меланома, али заједно покушавамо да се то промени, имамо најаве да ће се правити посебни уговори да би се лекови обезбедили, цена је висока, постоје различити облици уговора да се доступност упркос цени омогући“, рекла је докторка Лидија Кандолф Секуловић са Клинике за дерматовенерологију ВМА.

Недовољно се штитимо, а током лета и превише излажемо сунцу, а кожа све памти. Не схватамо довољно колико су соларијуми штетни. На младеже које имамо, старе или нове, или, на појаву мрља које личе на младеже, не обраћамо пажњу.

Стручњаци поручују да најмање једном годишње треба прегледати тело и обратити пажњу на промене. Ако се рано открије, меланом се, тврде стручњаци, лечи једноставном хируршком интервенцијом. У супротном – један је од најсмртоноснијих малигнитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара